Britse politie onderzoekt antisemitisme binnen Labourpartij

Nadat afgelopen zomer partijleider Jeremy Corbyn in opspraak kwam, hebben radiojournalisten een intern partijrapport in handen gekregen waarin 45 beschuldigingen vermeld staan.

In april organiseerde de organisatie Campaign Against Anti-Semitism een demonstratie voor de deur van het hoofdkantoor van Labour in Londen.
In april organiseerde de organisatie Campaign Against Anti-Semitism een demonstratie voor de deur van het hoofdkantoor van Labour in Londen. Foto Tolga Akmen/AFP

Het onderzoek betreft voornamelijk uitingen die leden van de oppositiepartij deden op sociale media. Journalisten van het radiostation LBC lazen over dergelijke berichten - met onder meer Holocaustontkenningen en complottheorieën - in een gelekt intern rapport van Labour. Daarin staan 45 zaken van antisemitisme of verdenkingen daarvan vermeld.

LBC heeft het onderzoek overgedragen aan de Metropolitan Police. De onderzoekers kijken alleen naar de expliciete uitingen die in het rapport zijn opgenomen; zo wordt niet de gehele Labourpartij onderzocht. In een radio-uitzending zegt een van de LBC-verslaggevers: “Dit rapport leest als het materiaal van een extreem-rechtse partij, niet als iets dat je van Labour verwacht.”

Binnen partij afgehandeld

Lees ook: Corbyn en Labour worstelen met antisemitisme

Het dossier werd volgens de journalisten samengesteld voor een interne vergadering. “Het lijkt er zelfs op dat dit in de doofpot is gestopt, dat niet alle parlementsleden, zelfs van de eigen partij, zijn ingelicht over dit dossier.”

Een van de zaken die door de Britse oppositiepartij werden gedocumenteerd betreft een Joods parlementslid, die onder politiebescherming over straat moet. Een lid van Labour had online gelinkt naar blogs waarin die parlementariër in antisemitische termen wordt bejegend.

Labour is de afgelopen maanden vaker in verband gebracht met antisemitisme. Partijleider Jeremy Corbyn zou, als lid van het Lagerhuis, antisemitische islamitische geestelijken hebben ontvangen. Tijdens een nevenevenement van het partijcongres werd vorig jaar opgeroepen tot Holocaustontkenning.