Britse bank Barclays scoort laagst in Europese stresstest

Grote Italiaanse banken zoals UniCredit zijn ‘geslaagd’ voor de stresstest van waakhond EBA. Nederlandse banken scoren bovengemiddeld.

EBA publiceerde vrijdag de resultaten van zijn stresstest. Nederlandse banken doen het goed, Barclays scoort het laagst.
EBA publiceerde vrijdag de resultaten van zijn stresstest. Nederlandse banken doen het goed, Barclays scoort het laagst. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

De Britse bank Barclays heeft het laagst gescoord in een stresstest van het Europese bankwezen. Ook het Britse Lloyds en het Italiaanse Banco BPM kwamen slecht uit de bus, hoewel alle Italiaanse banken de ondergrens halen in de resultaten van de Europese toezichthouder EBA. Vrijdag werden de laatste cijfers over het Europese bankwezen gepresenteerd.

De kapitaalratio van Barclays zakt in het slechtste geval tegen 2020 terug tot minder dan 6,4 procent. Dat cijfer drukt grofweg uit hoeveel financiële reserves de bank heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Banco BPM en Lloyds zitten daar met respectievelijk 6,7 en 6,8 procent net boven.

Hoewel de EBA geen officieel doorslaggevend cijfer geeft voor ‘geslaagd’ of ‘gezakt’, schrijft persbureau Reuters dat banken volgens analisten in de gevarenzone zitten wanneer ze bij de test 5,5 procent of minder scoren. Dan kunnen toezichthouders ze dwingen om meer kapitaal te vergaren of risicovolle activa te verkopen. Geen van de onderzochte banken valt in die groep.

EBA kijkt in het rapport naar 48 grote financiële instellingen uit 15 landen, ongeveer 70 procent van het Europese bankwezen. De uitslag laat volgens de toezichthouder zien dat de inzet van banken de afgelopen jaren om hun buffers te versterken, heeft geloond. Daardoor kunnen banken beter eventuele economische tegenslagen opvangen.

Goede score Nederlandse banken

Nederlandse banken scoren in de test overigens flink boven het Europees gemiddelde. De BNG Bank in Den Haag komt uit op meer dan 22,3 procent, ABN Amro en ING respectievelijk op zo’n 14,9 en 10,7 procent.

Het was vooral spannend wat de EBA zou melden over de Italiaanse banken. Er zijn internationaal veel zorgen over de gezondheid van die sector. Maar in de test scoort UniCredit ruim 9,3 procent, de Turijnse bank Intesa Sanpaolo eindigt zelfs met bijna 9,7 procent in het slechtste geval. Ook waren er zorgen over Deutsche Bank, maar die scoorde dik 8,1 procent.

Correctie (5 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht werd geschreven over de Bank Nederlandse Gemeenten, zoals deze nog genoemd wordt in het EBA-rapport. Deze bank heet echter inmiddels BNG Bank, en dat is hierboven aangepast.