Bewoners weer naar de rechter om het reuzenrad bij de Markthal

Overlast De gemeente wil de vergunning voor het eet-reuzenrad bij de Markthal verlengen. Bewoners van de appartementen zijn fel tegen.

Het nieuwe reuzenrad bij de Markthal blijft staan tot augustus. Bewoners van de Markthal willen dat niet en gaan naar de rechter.
Het nieuwe reuzenrad bij de Markthal blijft staan tot augustus. Bewoners van de Markthal willen dat niet en gaan naar de rechter. Foto ROBIN UTRECHT

Twintig eigenaren van appartementen in de Markthal stappen naar de rechter. Ze willen voorkomen dat de vergunning voor het zogeheten Dinner Wheel wordt verlengd tot augustus 2019. De vergunning voor de standplaats voor dit reuzenrad zou eind dit jaar aflopen.

De bewoners van appartementen aan de oostzijde van de Markthal hebben last van het reuzenrad dat sinds augustus dit jaar voor hun ramen draait; door de week van 11.00 tot 20.00 uur, en in het weekend tot 21.00 uur. „We ervaren onrust door inkijk in onze woningen vanuit de gondels, de voortdurende beweging van het rad, de felle, witte verlichting vlak voor het raam, en het continue gezoem van de aandrijfmotoren”, zegt bewoner Jordy Bax. „Na een reportage van RTV Rijnmond zijn de lichten gedimd. Maar ze zijn nog steeds te fel. Bovendien had de eigenaar dat eerder moeten doen.”

Vorige week maakte de gebiedscommissie Centrum bekend in te stemmen met de verlenging van de vergunning tot augustus. Daarna moet de gemeente geen nieuwe vergunning meer verlenen, schrijft de technisch voorzitter van de gebiedscommissie, Jan Willem de Bruin (D66) in een advies aan de gemeente. Eigenlijk wilden zes van de dertien leden van de gebiedscommissie, waaronder die van GroenLinks en D66, de vergunning eind dit jaar al laten aflopen – net als de bewoners dus. Maar een krappe meerderheid van onder andere leden van Leefbaar Rotterdam en VVD stemde tegen. Volgens gebiedscommissielid Hennie van Schaik (Leefbaar Rotterdam) is het reuzenrad nodig voor de verlevendiging van het centrum, een doel van het stadsbestuur.

Kort geding

In een uitspraak van de rechter na een kort geding van de bewoners van afgelopen zomer om de komst van het reuzenrad te voorkomen, staat dat verlevendiging van het centrum de plaatsing van het reuzenrad legitimeert. Ook oordeelde de rechter dat de bewoners geen hard bewijs hebben van overlast omdat het rad er nog niet stond toen zij deze rechtszaak aanspanden. „Die situatie is nu anders”, zegt de advocaat van de bewoners, Bart-Jan Walraven. „Nu het rad een aantal maanden draait, is de overlast aantoonbaar.”

Ook verwijten de bewoners de eigenaar van het rad, Perry Oerlemans, dat hij het rad vroeger en later laat draaien dan volgens zijn vergunning mag, en dat hij zijn auto op het marktplein parkeert zonder daarvoor te betalen. De gemeente verwijten zij dat deze de regels niet handhaaft. Volgens de woordvoerder van de wethouder die erover gaat, Bas Kurvers (bouwen en wonen, VVD) zijn de klachten van de bewoners bekend. Hij zegt geen uitspraak te willen doen over de communicatie met de eigenaar van het Dinner Wheel.

Eigenaar Perry Oerlemans van het Dinner Wheel zegt dat de verwijten van de bewoners niet kloppen. Ook zegt hij niet te willen verkassen. In eerste instantie wilde Oerlemans zijn Dinner Wheel plaatsen in het Scheepvaartkwartier, aan de Maas. Maar de bewoners van de hoogbouwflats verzetten zich daar fel tegen, zegt Van Schaik van Leefbaar Rotterdam. Volgens de gemeente, zegt de woordvoerder van de wethouder, was die locatie ook niet geschikt vanwege de bouw van de Zalmhaventoren. Volgens Oerlemans is de standplaats voor de Markthal daarna in overleg met de gemeente uitgekozen omdat de Markthal een toeristische hotspot is met veel bezoekers die een ritje in zijn reuzenrad willen.