‘Zwarte doos gecrasht Lion Air-vliegtuig gevonden’

De informatie in de zwarte doos kan mogelijk antwoord geven op de oorzaak van het vliegtuigongeluk, dat aan alle 189 inzittenden het leven kostte.

Indonesische duikers aan het werk op de rampplek.
Indonesische duikers aan het werk op de rampplek. Foto Adek Berry / AFP

Indonesische duikers hebben een zwarte doos gevonden van het Lion Air-vliegtuig dat eerder deze week in zee stortte. Dat heeft een van de duikers donderdag laten weten, meldt persbureau Reuters. De crash kostte aan alle 189 inzittenden het leven.

De zwarte doos is overgebracht naar een schip dat in de buurt van de rampplek ligt. Het gaat om de ‘flight data recorder’, die vlieggegevens bijhoudt over onder meer hoogte, snelheid en brandstofniveau van het toestel. De ‘cockpit voice recorder’, die audio-opnames maakt in de cockpit, moet nog worden opgespoord. Beide apparaten worden vaak zwarte doos genoemd.

Bekijk ook onze fotoserie: Reddingsmedewerkers zoeken naar slachtoffers van de neergestorte vlucht in Indonesië

Crash

De informatie in de zwarte doos kan mogelijk antwoord geven op de oorzaak van het vliegtuigongeluk. Het toestel steeg maandagochtend op vanuit Jakarta en was onderweg naar de Indonesische stad Pangkal Pinang. Slechts dertien minuten na het opstijgen verloor vlucht JT610 contact met grondpersoneel en crashte de Boeing 737 MAX 8 in zee.

Woensdag meldde het Indonesische leger dat het toestel gevonden was. Delen van het vliegtuig en voorwerpen die vermoedelijk daaruit afkomstig waren werden al eerder in het water aangetroffen. Toen hetzelfde vliegtuig de zondag voor de ramp een andere vlucht uitvoerde, meldden passagiers technische problemen en lange controles. Volgens Lion Air was inderdaad sprake van een technisch mankement, maar is dat diezelfde zondag nog verholpen.