WODC-misstanden

‘Klokkenluiders kunnen maar beter hun mond houden’

Ambtenaren of wetenschappers die weten van misstanden bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) kunnen maar beter hun mond houden. Dat zegt Marianne van Ooyen, die in 2014 de klok luidde over hoe hoge ambtenaren probeerden haar WODC-onderzoek naar het Nederlandse drugsbeleid te manipuleren. Van Ooyen ondervond onevenredig grote problemen van haar melding, vertelt ze vandaag in NRC. Die bleef jarenlang op de plank liggen en is inmiddels door twee commissies onderzocht. De eerste gaf haar gelijk, maar woensdag concludeerde de tweede commissie dat er weinig aan de hand was. Van Ooyen, inmiddels met pensioen, noemt dit „een trap na”.

Lees het hele interview met Van Ooyen: ‘Ik werd als een verdachte behandeld’