Winst ING daalt door megaboete voor witwasfraude

Door de schikking van 775 miljoen euro halveerde de winst bijna. Zonder dat effect gaat het de bank voor de wind.

Het logo van ING
Het logo van ING Foto Robin van Lonkhuijsen - ANP

De nettowinst van ING is in het derde kwartaal bijna gehalveerd door de megaboete die de bank onlangs kreeg voor nalatigheid bij het voorkomen van witwassen. Het concern hield na het betalen van 775 miljoen euro aan de staat een winst van 776 miljoen euro over. Dat is 44 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen de nettowinst 1,4 miljard euro bedroeg.

Lees ook: ING faalde als financiële poortwachter

De bank erkende in september tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwaspraktijken, waarvoor ING-rekeningen werden gebruikt. Tussen 2010 en 2016 liep de fraude in de honderden miljoenen euro’s. In het verslag van de kwartaalresultaten bood topman Ralph Hamers donderdag opnieuw excuses aan voor de nalatigheid en beloofde hij de cultuur binnen het bedrijf aan te pakken.

Hoogste schikking uit geschiedenis

Het concern schikte voor 675 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Daarnaast ontnam de overheid ING 100 miljoen euro die het concern in de jaren dat de fraude speelde ten onrechte had bespaard. Naar aanleiding van de zaak besloot financieel topman Koos Timmermans, die sinds 1996 voor het bedrijf werkte, om af te treden. Het was de hoogste schikking uit de Nederlandse geschiedenis:

Het is het slechtste kwartaal voor ING in twee jaar tijd. Zonder de schikking gaat het wel beter met de bank. Het aantal klanten groeide met 0,5 procent tot 38 miljoen. Als het effect van de schikking wordt weggelaten, groeide de winst met 6,5 procent en de omzet met 5 procent. Hoewel de bank zich zorgen maakt over het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, voelt ING daar zelf nog niet direct de impact van. Na het vrijgeven van de cijfers schoot de koers van de bank donderdagochtend met bijna 5 procent omhoog.

Onderzoeksplatform Follow the Money schrijft donderdag dat ING in 2016 de balans van de twee voorgaande jaren corrigeerde met 185 en 163 miljard euro. Door dit foutje betaalde het concern over die jaren 153 miljoen euro minder belasting. ING ontkent dat er sprake is van fouten.