Vrij zijn is...schieten op de schietbaan

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

‘Er zijn hier twee type mensen lid,” zegt Deef Kluyt (42) hard. „Jagers en sportschutters.” Op zijn hoofd een koptelefoon, gehoorbescherming. Kluyt is hoofdtrainer bij Schietbaan de Wildenberg in Weert waar het op zondag Nieuwjaar lijkt. Het gras ziet oranje. Het ruikt naar kruit. ‘Parkeren op eigen risico’, staat er op een bordje bij de ingang.

Bij schietpost 1 staan jagers. Legergroene trui, beige broek. Uit een buideltasje worden hagelpatronen gevist. „Trainen, skills bijhouden”, zegt Kluyt. Een oranje schotel, „een kleiduif”, vliegt de lucht in. Het geweer wordt tegen de schouder geplaatst, wang op de kolf, beide ogen open. „Je moet niet naar je loop kijken”, legt Kluyt uit. „Stel je voor dat je een zaklamp vasthoudt. Als ik zeg: schijn op die boom. Dan kijk je niet naar je lamp, maar naar de boom. Je handen volgen automatisch.” Een knal. Oranje scherven vallen op het gras.

Bij schietpost 5 staat fitnessinstructeur Lieselotte T Jolleyn (23). Voor T Jolleyn geen kleding in herfstkleuren, maar een knalroze bril en grijze legging. Het sportieve type. „Mijn hele leven deel ik hobby’s met mijn papa, zoals boogschieten en vliegen.” In januari begonnen ze met wekelijks schieten. T Jolleyn bleek een talent, sinds twee maanden staat ze drie dagen per week met vader Rudy T Jolleyn én coach Reno Meijer tussen twee torens waaruit kleiduiven vliegen. Het is de Olympische sport ‘skeet’. „In theorie is het nog een hobby. Ik krijg er niks voor. Maar ik droom van een medaille.”

Ik moest van ons pap een hobby zoeken, schieten vond ik meteen fantastisch

Stefan van de Heuvel (31)

‘Heb ik deze gemaakt?” „Nee man, dat was ik.” „Die van jou ligt daarachter.” Drie mannen bekijken een schietschijf in de overkapte kogelbaan. Om beurten hebben ze geschoten met een pistool waar grote goudkleurige kogels uit komen. Ze hebben leren hoeden op, op hun jassen zijn witte letters geborduurd. Dit ‘derde type’ lid is hier vooral voor de lol.

„Ik moest van ons pap een hobby zoeken”, zegt programmeur Stefan van de Heuvel (31). „Schieten vond ik meteen fantastisch.” Vier jaar geleden troffen de mannen elkaar op de schietbaan. „We bleken hetzelfde doel te hebben: lachen, ontspannen, een uitlaatklep. We hebben dezelfde harde humor”, zegt tatoeëerder Erik Ruebzaat (48). Elke woensdagavond en zondagochtend komen ze samen om te trainen. Buiten met hagelgeweren en binnen met revolvers en pistolen. Wedstrijden doen ze liever niet. „Het moet wel leuk blijven.” En als het te koud wordt, gaan ze snel naar de kantine voor warme chocomel met slagroom.