Volle lichamen, volle huizen

In deze rubriek elke week iets wat zoek is. Deze aflevering: je zorgen. Ook iets kwijt of teruggevonden? Stuur een mail naar kwijt@nrc.nl

Illustratie Roland Blokhuizen

Door afstand te doen van dingen raak je ook je zorgen kwijt. Dat is het thema van de Japanse opruimgoeroes. Nagisa Tatsumi (De kunst van het weggooien), Marie Kondo (Opgeruimd!) en Fumio Sasaki (Vaarwel spullen) hebben het in hun bestsellers vele keren herhaald: we hebben te veel spullen, die verstikken ons en maken ons ongelukkig. In plaats van dat wij de dingen bezitten, bezitten de dingen ons. Dat leidt niet alleen tot rommel, maar ook tot een onbevredigend bestaan.

De remedie is duidelijk: zorg dat je die spullen kwijtraakt. Marie Kondo adviseert alles wat je hebt in je handen te nemen en je af te vragen: word ik er blij van? Zo nee, weg ermee. Nagisa Tatsumi vindt dat het bewaren van dingen omdat het „zonde is om het weg te gooien” getuigt van weinig eerbied voor de dingen. Erger nog, het is eigenlijk het „plegen van een halve moord”.

Fumio Sasaki zegt dat je psychologische schade oploopt door spullen te houden die je niet gebruikt. Nu hij veel kwijt is, voelt hij zich een stuk gelukkiger.

En daarbij blijft het niet. Een van de wonderlijkste bijwerkingen van dingen wegdoen is volgens alle drie de Japanners dat je er ook van afvalt. Sasaki heeft een ander lichaam sinds hij zijn spullen heeft weggedaan. „Vroeger was ik te zwaar, maar ik denk niet dat ik dat ooit nog zal zijn.” Tatsumi vergelijkt de overdaad aan spullen met onze „onstilbare lust naar voedsel”. Niet gezond. En Kondo signaleert dat de mensen die ze coacht bij het opruimen een strakkere buik hebben gekregen. Door spullen weg te doen raak je niet alleen je zorgen kwijt, maar ook overtollige kilo’s lichaamsgewicht.

Maar hoe zou dat werken? Hangt overconsumptie van voedsel samen met overconsumptie van spullen? Het is niet ondenkbaar. Mensen die bij Albert Heijn hun karretje volladen met koek, chips en cola slaan misschien even gedachteloos geurkaarsen, zeepdispensers en terracotta paashazen bij de Action in. Dat leidt tot volle lichamen en volle huizen.

Maar dan stap twee. Zou ontspullen leiden tot afvallen? Als dat waar is, zou er sprake zijn van een wondermiddel. De grauwe werkelijkheid is dat op die manier dun worden alleen is weggelegd voor radicale weggooiers. Zij zullen er niet voor terugdeinzen ook de cola en chips het huis uit te doen.

En daarom zie je zo weinig dikke asceten.