Recensie

Recensie Film

Kerst, koetsen en een Keira Knightley met een kinderstem

Sprookjesfilm Disney plukt in zijn variatie op het kerstsprookje ‘De Notenkraker’ elementen uit het originele verhaal, de latere balletversie en wil er ook nog een eigen verhaal van maken.

Sprookjesachtige decors, een balletintermezzo van topdanser Misty Copeland, actrice Keira Knightley met kinderstemmetje en suikerspinkapsel: er is heel veel te zien in de nieuwe Disneyfilm The Nutcracker and the Four Realms. Want naast dat is er ook een overdaad aan traditionele elementen, zoals koetsen en speelgoed dat tot leven komt.

Disney plukt in zijn variatie op het kerstsprookje van E.T.A Hoffmann een paar elementen uit het originele verhaal uit 1816. Dat gaat over een meisje dat in een nachtelijke strijd tussen muizen en speelgoed belandt. Haar naam dankt hoofdpersoon Clara dan weer aan de balletversie uit 1892. Ook de soundtrack van deze nieuwe film is geïnspireerd door Tsjaikovski’s beroemde balletmuziek.

Tegelijkertijd wilde Disney er duidelijk een eigen verhaal van maken; Clara blijkt in de film veel weg te hebben van de hoofdrolspeelster uit Disneys versie van Belle en het Beest; een tomboy zonder moeder die houdt van knutselen met techniek. Ook het slot is in deze versie familievriendelijk.

De film opent met Clara (Mackenzie Foy) en haar familie vlak voor Kerst in een Victoriaans Londen. In feeststemming is het meisje niet. Dat ze het cadeau wat haar onlangs overleden moeder voor haar heeft achtergelaten, een Fabergé-achtig ei, niet kan openen helpt haar humeur niet. Op het reusachtige kerstfeest georganiseerd door haar peetvader (Morgan Freeman) belandt ze via een magische draad in een sprookjesachtige wereld waar ze in een recordtempo wonderlijke wezens ontmoet. Soms wat angstaanjagend, zoals een monster opgebouwd uit muizen, soms suikerzoet.

De decors en kostuums zijn prachtig, maar het geheel voelt vermoeiend. Van de vier werelden uit de titel wordt er slechts één uitgebreid bezocht, voor de rest lijkt door talloze plotwendingen geen tijd. Daardoor is er ook geen tijd om de talloze nevenpersonages van wat karakter te voorzien.