Ideaal recept om die Halloween-pompoenen op te maken

Janneke kookt Sinkonta is een ovenschotel van pompoen met uien en een geconcentreerde puree van zongedroogde tomaten.

Foto Merlijn Doomernik

Nu Halloween weer voorbij is, kan ik u mooi mijn favoriete pompoengerecht du moment aanpraten. Waarbij u ‘mijn’ overigens met een royale korrel zout mag nemen. Het recept heb ik van een vriendin. Die vriendin heeft het weer van BBC-chef Rick Stein. Stein heeft het op zijn beurt van Ayse Nur, een Turkse die hij ontmoet in zijn televisieserie From Venice to Istanbul. En mevrouw Nur schijnt het weer van haar tante te hebben. Zo gaat dat vaak met recepten. Ze verspreiden zich als de pluisjes van een uitgebloeide paardenbloem.

Maar let op: negen van de tien keer gaat zo’n overgeleverd recept een eigen leven leiden. En dit is niet die ene uitzondering. Sinkonta, want daar hebben we het over, is een ovenschotel van pompoen met uien en een geconcentreerde puree van zongedroogde tomaten. Alleen had mijn vriendin, die het recept even snel noteerde terwijl ze tv keek, begrepen dat het om paprikapuree ging. Dus toen ik bij de Turkse super kon kiezen uit wel vijf verschillende potten rood spul, de ene met tomaten, de ander met paprika’s op het etiket, koos ik er eentje met een paprika.

Ik maakte de ovenschotel en was verrukt over de combinatie van boterzachte pompoen en superpittige, krokante uien. Pas toen ik het gerecht al een keer of vijf had gemaakt, besloot ik het eens te googelen. Zo kwam ik erachter dat mijn aci biber salçasi echt iets anders is dan Nurs en Steins tomatenpuree. En dat de pittigheid die mij zo goed beviel helemaal niet de bedoeling is in sinkonta. Sapperdeflap.

Lang verhaal kort: ik maak sinkonta nog steeds met pittige paprikapuree. Mijn recept is derhalve beslist niet origineel Turks. Maar ik sluit niet uit dat het wél lekkerder is dan dat van Rick Stein, want in het boek dat gebaseerd is op zijn tv-serie schrijft hij dat je de zongedroogde tomatenpuree mag vervangen door ordinaire tomatenpuree en volgens mij is de charme er dan echt vanaf. Nee, ik ben eigenlijk best tevreden met mijn bastaardsinkonta. Maar dat komt natuurlijk ook omdat ik nog nooit die van de tante van Ayse Nur heb geproefd.

Met die purees zit het zo: de zongedroogde tomatenpuree luistert naar de naam domates salçasi. Die met paprika heet biber salçasi. Als er tat voor staat, smaakt hij mild. Als er aci voor staat, zitten er behalve paprika’s ook chilipepers in, en dat is de versie die u voor dit gerecht wilt hebben. Al deze varianten zijn in elke Turkse supermarkt te koop, vaak van het merk Oncü, maar sommige grotere supermarkten hebben ze ook in de schappen staan. En als u de pittige versie niet kunt vinden, kunt u altijd zelf een goeie snuf chilivlokken toevoegen.

Sinkonta

voor 4 personen

1 kilo (ex-Halloween-)pompoen, geschild, in schijven van 1 cm centimeter; 150 g aci biber salçasi; 2 el bloem; 4 witte uien, in niet te dunne ringen; 100 ml olijfolie; Turkse yoghurt

Verdeel de pompoen over de bodem van een grote, lage ovenschaal en bestrooi met een goeie snuf zout. Kneed de salçasi, bloem en opnieuw een snuf zout door de uien, totdat alles rood ziet. Verdeel dit mengsel over de pompoen.

Schenk de olijfolie erover, dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem 3 kwartier in de oven. Verwijder het folie en laat nog eens een half uur staan, tot de pompoen goed gaar is en de uien krokant zijn.

Serveer warm of lauwwarm, met een schep koude yoghurt.