Toyota roept auto’s terug vanwege problemen airbags

Volgens Toyota Nederland moeten 60.000 voertuigen terug naar de garage. Het gaat om de Avensis en Corolla.

Een Toyota-dealer in Den Haag, beeld ter illustratie.
Een Toyota-dealer in Den Haag, beeld ter illustratie. Foto Marten van Dijl/EPA

Het Japanse autobedrijf Toyota roept in Nederland 60.000 voertuigen terug vanwege problemen met de airbags. Het gaat om auto’s die tussen de elf en achttien jaar oud zijn, bevestigt een woordvoerder van Toyota Nederland aan NRC.

De airbags in de automodellen Avensis en Corolla hebben een defect, waardoor die mogelijk “op het onjuiste moment” afgaan, volgens de woordvoerder. Bij bijna 12.500 voertuigen moeten onderdelen van de fabrikant Takata, die ook onderdelen aan andere automerken levert, worden vervangen. Toyota Nederland roept verder ook ruim 47.000 auto’s terug naar de garage om de airbagcomputer te kunnen vervangen.

Meerdere terugroepacties

Wereldwijd moeten bijna 2 miljoen auto’s terug naar de garage worden gebracht. Het gaat om drie terugroepacties vanwege verschillende defecten, maar bij alle auto’s werken de airbags niet naar behoren.

In september van dit jaar riep het Japanse concern wereldwijd nog een miljoen hybride auto’s terug vanwege brandgevaar. In de motor van de modellen Prius en C-HR zorgde een defect voor een verhoogd risico op kortsluiting.

De Japanse producent Takata is eerder in verband gebracht met ondeugdelijke airbags. Drie jaar geleden bleek dat die airbags bij ongelukken met de veel kracht opengingen, waardoor zeker 180 chauffeur gewond raakten en zelfs zestien mensen omkwamen. Het bedrijf heeft in zowel de Verenigde Staten als Japan faillisementsbescherming aangevraagd.