Recensie

Recensie

Tamino klinkt rokerig en broeierig op debuutplaat

Pop Tamino werd afgelopen jaar met zes nummers al zo populair dat hij speelde op de grote popfestivals. Nu is er het debuutalbum ‘Amir’.

De Belgische zanger Tamino doorliep met zevenmijlslaarzen zijn carrière – van Amsterdams conservatorium tot internationale bijval – nog voordat hij een debuutalbum had gemaakt. Op basis van zes liedjes en vooral zijn hypnotiserende optredens, werd Tamino het afgelopen jaar zo populair dat hij speelde op grote popfestivals en waardering kreeg, ook uit Engeland en Turkije.

Op het nu verschenen Amir (‘Prins’) blijkt Tamino twaalf nummers lang te verlokken. De kern van de attractie is zijn stem: diep, maar niet doorleefd. De afgeronde stem lijkt zwaar door een bulk aan emoties. Dat gewicht maakt hem ook langzamer; Tamino neemt de tijd om van noot naar noot te laveren. Soms schudt de stem zijn ballast af en schakelt naar elegante hoogten. Maar ook daar behoudt hij zijn languissante traagheid.

De in Antwerpen geboren Tamino Fouad (22) heeft een Belgische moeder, een Egyptische vader en een Egyptische grootvader – Moharam Fouad – die ook zanger was. Arabische invloeden stromen ook door Tamino’s muzikale stijl: in de hoge uitwijdingen in zijn zang, de voorliefde voor kwartnoten. Maar Tamino was ook gewoon een Belgische schooljongen die in een punkband speelde. Voor zijn liedjes koos hij nu sobere instrumentaties met soms elektronische beats (in ‘Chambers’), Arabisch trillende strijkers (‘So It Goes’) of een beweeglijke baspartij van Colin Greenwood (van Radiohead), in ‘Indigo Night’.

Tamino frappeert met de rokerigheid van zijn voordracht en de broeierige sfeer in muziek en tekst. Ze lijken te refereren aan iets illegaals: clandestiene nachtclubs, en een voorkeur voor donkere heimelijkheid. Dat maakt zijn muziek nostalgisch, alsof Tamino leeft in een tijd waarin je je nog onbespied kon wanen.

Dat een enkel nummer minder uitzonderlijk uitpakt (‘Verses’) is geen bezwaar: Tamino heeft de stem, gedachtenwereld en muzikale vaardigheid om de popwereld op een aangename manier te verduisteren.

Amir is verschenen bij Caroline Benelux. Tamino treedt op: 14/12 Paradiso, Amsterdam; 28/2 Annabel, Rotterdam; 1/3 Oosterpoort, Groningen; 2/3 TivoliVredenburg, Utrecht.