Rechtbank: geen homohaat bij Grindr-mishandelingen Dordrecht

De dertien verdachten voor de mishandeling van twee mannen werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen.
Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Roos Koole/ANP

Bij de mishandeling van twee mannen in Dordrecht die waren gelokt via afspraken op de gay-datingapp Grindr, was er geen sprake van homohaat. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht donderdag bepaald bij het uitspreken van het vonnis over de dertien verdachten. Zij kregen voorwaardelijke celstraffen van enkele maanden en taakstraffen opgelegd.

De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachten het voorzien hadden op pedoseksuelen in plaats van homo’s. Ze maakten op Grindr een lokaccount aan om te zien welke mannen geïnteresseerd waren in seks met een minderjarige. Ze waren specifiek op zoek naar dertigplussers, schreven ze in onderlinge chats, zodat het duidelijk was dat ze ‘pedojagers’ waren.

Lees ook: Zijn datingapps voor homo’s echt zo gevaarlijk?

De dertien veroordeelden, van wie er vijf minderjarig zijn, hebben elkaar volgens de rechters opgejut om de mishandelingen te plegen:

„Er lijkt sprake te zijn geweest van een giftige cocktail van sensatiezucht, [...] een misplaatste opvatting over gerechtvaardigde eigenrichting ten aanzien van pedoseksuelen en een fascinatie voor geweld.”

Dat er in de chats van de verdachten woorden opdoken als „kankerhomo” en „flikker”, wijst volgens de rechtbank ook niet per se op homohaat als motief. Dergelijke krachttermen waren vooral „illustratief voor het dagelijks taalgebruik van de verdachten”.

Hangplek

De groep slaagde er uiteindelijk in om twee mannen naar hun hangplek te lokken. Dat gebeurde met Pasen dit jaar, tussen 30 maart en 1 april. Een van de mannen werd mishandeld, de andere wist te ontkomen. Volgens de rechtbank hebben de dertien aanvallers zich schuldig gemaakt aan mishandeling en openlijke geweldpleging in groepsverband.

Justitie eiste begin vorige maand tegen vier van de dertien verdachten onvoorwaardelijke celstraffen. Het OM zei dat de mishandelingen haatmisdrijven waren, die hadden gezorgd voor „gevoelens van angst binnen de homogemeenschap”.

Homobelangenorganisatie COC vindt het vonnis „schandalig”. „Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee?”, aldus voorzitter Tanja Ineke. Het COC wil dat justitie in beroep gaat tegen de uitspraak. Het is nog onbekend of justitie dat ook gaat doen.