Peruaanse oppositieleider Fujimori preventief vast

De dochter van oud-president Alberto Fujimori moet van een rechter in preventieve hechtenis blijven terwijl een onderzoek loopt naar een corruptieschandaal.

De Peruaanse oppositieleider Keiko Fujimori wordt naar de gevangenis gebracht na een hoorzitting bij een rechtbank in Lima op woensdag.
De Peruaanse oppositieleider Keiko Fujimori wordt naar de gevangenis gebracht na een hoorzitting bij een rechtbank in Lima op woensdag. Foto AFP / Peruviaanse Justitie

De Peruaanse oppositieleider Keiko Fujimori moet een corruptieproces naar aanleiding van beschuldigingen van witwaspraktijken in de cel afwachten. Dat heeft een rechter in Lima woensdag bepaald, meldt Reuters.

Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori, mag maximaal drie jaar in voorarrest blijven. Aanklagers kunnen in die tijd onderzoek doen naar beschuldigingen dat ze een crimineel netwerk leidde binnen haar conservatieve partij dat ongeveer 1 miljoen dollar (880.000 euro) aan illegale betalingen zou hebben ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Lees ook: Ook dochter Peruaanse oud-president Fujimori opgepakt

De 43-jarige politicus, die vorige maand werd gearresteerd, ontkent dat ze geld heeft ontvangen van het bedrijf, de spil van een breed corruptieschandaal, tijdens haar campagne voor het presidentschap in 2011. Ook in 2016 was ze kandidaat. Fujimori wijst de beschuldigingen van de hand als een politieke heksenjacht.

Risico op vlucht naar het buitenland

Rechter Richard Concepción van de nationale strafrechtbank oordeelde woensdag echter dat Fujimori en haar medewerkers het onderzoek naar de zaak rond Odebrecht hadden geprobeerd te belemmeren. Ook zag hij een risico dat Fujimori naar het buitenland vlucht. Hij willigde het verzoek van aanklagers in om haar voor maximaal drie jaar op te sluiten, zodat ze hun werk kunnen doen.

Volgens critici wordt het middel van preventieve hechtenis in Peru te vaak ingezet. Een advocaat van Fujimori zei dat ze tegen de uitspraak in beroep gaat.

Fujimori omhelsde in de rechtbank haar echtgenoot en leek te vechten tegen tranen.

“We hopen dat dit arbitraire en buitensporige besluit kan worden gecorrigeerd”, zei Ursula Letona, een volksvertegenwoordiger van Fujimori’s partij, Fuerza Popular.

Begin oktober trok een andere rechtbank de gratie in die was verleend aan oud-president Alberto Fujimori, die een gevangenisstraf uitzat voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind van 1990 tot 2000. Hij ligt sindsdien in het ziekenhuis.