Pensioen

AOW-leeftijd in 2024 niet hoger, stijging levensverwachting stokt

De AOW-leeftijd zal in 2024 niet stijgen, maar blijft 67 jaar en drie maanden. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) vastgesteld op basis van prognoses over de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze donderdag heeft gepubliceerd. In de wet is vastgelegd dat de AOW-leeftijd tot 2021 stijgt naar 67 jaar. Daarna geldt: voor iedere drie maanden dat de gemiddelde Nederlander langer leeft, stijgt de AOW-leeftijd met drie maanden. Uit eerdere CBS-prognoses volgde al dat de AOW-leeftijd in 2022 stijgt naar 67 jaar en drie maanden en in 2023 gelijk blijft. Vermoedelijk blijft de levensverwachting nu achter door de griepgolf begin dit jaar. Op de lange termijn blijft de levensverwachting stijgen, van de huidige 85 jaar naar ruim 87 jaar in 2040. (NRC)