Minister mag Stint voorlopig van de weg houden

Een kinderopvang had een kort geding aangespannen omdat het de Stint weer wilde kunnen gebruiken.

De eigenaar Edwin Renzen van Stint (l) voor de rechtbank in Utrecht donderdag, die bepaalde dat de bolderkar inderdaad van de weg gehaald mocht worden.
De eigenaar Edwin Renzen van Stint (l) voor de rechtbank in Utrecht donderdag, die bepaalde dat de bolderkar inderdaad van de weg gehaald mocht worden. Foto Robin Utrecht/ANP

De Stint werd een maand geleden na het dodelijke ongeluk in Oss terecht door de minister van de weg gehaald. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht donderdag besloten in een kort geding over het gebruik van de elektronische bolderkar.

Lees ook ander nieuws vandaag over de Stint: Inspectie wist van ingetrokken verklaring Stint

De zaak was aangespannen door een kinderopvang in Almere die de Stint weer wil kunnen gebruiken. Na het ongeluk, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, besloot minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) dat eerst nader onderzoek moet gedaan worden voordat de bolderkar weer de weg op zou mogen. Dat was een “niet onredelijk besluit” in het belang van de verkeersveiligheid, concludeert de rechter.

De Stint is een populair transportmiddel van Nederlandse kinderdagverblijven en postbezorgers. Gastouderopvang Het Kinderstraatje in Almere stelde dat het op kosten werd gejaagd door het verbod op de bolderkar en dat de bedrijfsvoering in gevaar kwam. De minister zou overhaast een beslissing hebben gemaakt vanwege de commotie na het ongeluk.

‘Verbod voldoende gemotiveerd’

De rechter wees erop dat uit eerder onderzoek is gebleken dat gebruikers bij Stints soms plotseling kunnen optrekken en remproblemen hebben. Zolang het vervolgonderzoek naar de risico’s van de Stint loopt, naar verwachting tot het eind van het jaar, is een verbod daarom volgens de rechter “voldoende gemotiveerd”. Hoger beroep is niet mogelijk.

Lees ook: De Stint: een elektrisch karretje bedoeld als veilig alternatief

De Tweede Kamer spreekt donderdagavond met de minister over het besluit tot het tijdelijke verbod. Uit een Kamerbrief die Van Nieuwenhuizen woensdag verstuurde blijkt dat de beslissing mede is gebaseerd op een ingetrokken verklaring van een kinderdagverblijfmedewerker.

De vrouw zei dat ze problemen had met de remmen van de Stint, maar was vervolgens ontevreden over de lezing van autoriteiten. Het is de vraag in hoeverre het ministerie hiervan op de hoogte was. Overigens concludeert de voorzieningsrechter over de aanvullende verklaring dat deze “geen afbreuk doet aan de bevindingen over de gemelde problematiek”.

De fabrikant van Stint zei afgelopen weekend dat hij faillissement aan ging vragen. In de nasleep van het ongeluk in Oss kreeg het bedrijf geen geld meer binnen, volgens eigenaar Edwin Renzen was het “niet vol te houden”.

Correctie (1 november 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de minister haar beslissing mede had gebaseerd op een ingetrokken proces-verbaal. Dat klopt niet, een proces-verbaal kan niet ingetrokken worden. Het ging om een ingetrokken verklaring en dit is aangepast.