Kwartetten met de zorg in Flevoland

Failliete ziekenhuizen Of er een spoedeisende hulp blijft in Lelystad is maar de vraag. Waar moeten de Urkers dan heen bij een spoedbevalling?

Wat doen we met Urk? Nota bene de gemeente waar elk jaar de meeste baby’s worden geboren. Dat is de vraag in de Flevo- en de Noordoostpolder, nu lokale ziekenhuizen, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de curator van de failliete IJsselmeerziekenhuizen kwartetten over de verdeling van de zorg in die provincie.

In Urk wonen 20.600 mensen en worden jaarlijks ruim 400 baby’s geboren – twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Urkers krijgen hartaanvallen, aneurysma’s of vallen wel eens van een steiger. Als de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad sluiten, moeten Urkers in geval van nood naar Zwolle (52 kilometer), Heerenveen (57 kilometer) of Harderwijk (51 kilometer) rijden. De inwoners van Lelystad kunnen dichterbij terecht: Almere (31 kilometer) of Harderwijk (26 kilometer).

Lees ook: Simpele antwoorden op de schuldvraag in het zorgdebacle zijn er niet

„De spoedeisende hulp en de acute verloskunde wil ik voor Lelystad beschikbaar houden”, zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) woensdagmiddag voor de camera’s van de NOS. Maar Relinde Weil, directeur van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, zegt in een reactie dat deze opmerking haar verraste. Ze wil heel graag het ziekenhuis in Lelystad overnemen, maar níet de 24-uurs spoedeisende hulp (SEH). „De ervaring leert dat zich op de SEH in Lelystad gemiddeld twee tot drie patiënten per nacht meldden. Wij vinden dat dit kleine aantal patiënten niet de hoge kosten van een volledige SEH rechtvaardigt.” St Jansdal wil in Lelystad wel een spoedpost inrichten, die van 07.30 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds open is. Voor een gebroken arm, teen of snee in de hand kan men daar terecht. Er kunnen foto’s worden gemaakt en er kan gips worden aangebracht.

Relinde Weil: „Voor een volledige SEH heb je óók een bemande operatiekamer en intensive care nodig. Zelfs als minister Bruins dat wil betalen, wat hij suggereerde (bij de NOS, red.), dan lukt dat niet, want er is geen personeel. Voor een intensive care heb je intensivisten en gespecialiseerde verpleegkundigen nodig. Voor een spoedeisende hulp ook. Daar zijn in het hele land vacatures voor. Zie die maar naar Lelystad te krijgen.”

De vraag is dan: waar moeten de Urkers voortaan heen als hen ’s nachts iets kleins overkomt of overdag iets heel ernstigs? „Urk is lastig. We moeten creatief zijn”, aldus Weil.

Lees ook: De curator kijkt mee welke medicijnen patiënten krijgen

De directeur van het Antonius Ziekenhuis in Sneek, Marcel Kuin, heeft daar wel ideeën over. Hij wil zijn polikliniek in Emmeloord, die al goed is voor 20 procent van de omzet van het Antonius, uitbreiden met de 10.000 patiënten van de Emmeloordse poli van de failliete IJsselmeerziekenhuizen. En de spoedpost in Emmeloord openhouden. „We wilden die net gaan afbouwen, maar als de SEH in Lelystad sluit, loont het weer om onze spoedpost open te houden. Overdag en ’s avonds. Van Urk naar Emmeloord is 13 kilometer; veel minder ver dan naar Lelystad.”

En als men ’s nachts wordt aangereden? Of bij een spoedbevalling? Kuin: „Voor Urk kunnen we de helikopter gebruiken. Dat doen we ook voor de Waddeneilanden. Ik heb vanochtend gebeld met de directeur van de ambulancedienst UMCG, die Groningen, Friesland en Drenthe bedient, en hij zag het zitten. Hij moet alleen toestemming hebben voor meer vluchten.”