Korpschef politie Amsterdam volgt Schoof op als Coördinator Terrorismebestrijding

Dick Schoof begon per 1 november als nieuwe chef van inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD.

Pieter-Jaap Aalbersberg tijdens een persconferentie in zijn huidige functie, als Amsterdamse politiechef.
Pieter-Jaap Aalbersberg tijdens een persconferentie in zijn huidige functie, als Amsterdamse politiechef. Foto Evert Elzinga/ANP

Pieter-Jaap Aalbersberg, nu nog korpschef van de Amsterdamse politie, gaat leiding geven aan de landelijke terrorismebestrijding. Hij volgt Dick Schoof op als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zeggen bronnen tegen NRC.

Schoof begon per 1 november als nieuwe chef van inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. De naam van Aalbersberg als zijn opvolger circuleerde al enkele maanden. In Haagse kringen waren er echter aarzelingen over zijn benoeming. In tegenstelling tot Schoof beschikt Aalbersberg nauwelijks over Haagse ervaring. Hij maakte voornamelijk carrière binnen het politieapparaat.

De NCTV-chef moet juist over een goed ontwikkeld politiek gevoel beschikken. Hij heeft intensief contact met belangrijke ministers op het gebied van veiligheid, zoals de premier en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

In de benoemingsprocedure diende zich de laatste maanden echter geen rivaal aan voor Aalbersberg. Mogelijk zal de ministerraad daarom binnenkort akkoord gaan met de voordracht door minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA).

Carrière binnen de politie

Aalbersberg (1959) studeerde in 1981 af aan de Politieacademie. Daarna werkte hij bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) en hielp mee bij de bestrijding van zware, georganiseerde misdaad. In 2011 werd hij korpschef in Amsterdam. Ook werd hij in dat jaar bestuurder bij Interpol.

In september van dit jaar kreeg zijn korps veel lof toegezwaaid over het optreden tegen de Afghaanse asielzoeker die op Amsterdam CS twee willekeurige toeristen neerstak.

Na de ramp met de MH17, in juli 2014, gaf Aalbersberg leiding aan het repatriëren van de stoffelijke overschotten van de 193 omgekomen Nederlanders. In die tijd had hij regelmatig contact met premier Rutte en toenmalig NCTV-chef Schoof.

Aalbersberg kwam vorig jaar mei in het nieuws toen hij in een kranteninterview opperde de hoofddoek toe te voegen aan het politie-uniform. Daarmee wilde hij de rekrutering voor het korps van Nederlanders met een migratie-achtergrond vergemakkelijken. Nadat een storm van kritiek opstak, intervenieerde landelijk politiechef Erik Akerboom, en trok Aalbersberg zijn idee in.

Opvolger in Amsterdam

Volgens bronnen zou Frank Paauw, de huidige Rotterdamse politiechef, gevraagd zijn om Aalbersberg in Amsterdam op te volgen. Dat zou betekenen dat na de weggestuurde hoofdofficier Marc van Nimwegen nog een pijler uit de Rotterdamse driehoek zou wegvallen.