De zorgvuldige sloeberlook is helemaal in

Mode Nieuwe trend: de sloeberlook (ook Justin Bieber doet mee). De ‘scumbro’ is niet in mode geïnteresseerd. Zogenaamd.

Justin Bieber in scumbro-outfit bij Buckingham Palace in Londen, afgelopen september.
Justin Bieber in scumbro-outfit bij Buckingham Palace in Londen, afgelopen september. Foto Ricky Vigil M/GC Images

‘Is dat niet gewoon een zwerver?” vraagt mijn broertje in de familie-WhatsApp. Ons 16-jarige zusje heeft zojuist een video gestuurd waarin popster Justin Bieber haar op straat passeert tijdens een schoolreisje naar Londen. „,Weet je zeker dat het Justin Bieber is?”, typt mijn moeder. De jongen die in het flimpje voorbij flitst draagt namelijk een met roze tye-die-print versierde capuchontrui die aan alle kanten rafelt en een veel te grote, net onder z’n knieën afgeknipte joggingbroek. Hij heeft het sliertige haar van iemand die al drie jaar aan het backpacken is en een vlassig snorretje.

Niet gek dat mijn familie hem niet herkent, want Justin Bieber werd ooit bekend als een smetteloos tieneridool met een perfect in model gegeld Beatles-kapsel dat massaal gekopieerd werd door zijn fans. De laatste jaren werden zijn kleren steeds wijder en verfde hij zijn haar platinablond, maar de achteloosheid waarmee hij zich sinds een paar maanden lijkt te kleden is nieuw.

Bieber is het prototype van een ‘scumbro’, een nieuwe modeterm die afgelopen juli voor het eerst werd gebruikt in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. Journalist Kenzie Bryant schreef een stuk over het modefenomeen aan de hand van de garderobe van Pete Davidson, de 24-jarige Saturday Night Live-comedian die tot voor kort de verloofde van popster Ariana Grande was. Kleren waarin hij vaak gesignaleerd wordt zijn een blauwe overall, een roze vissershoedje en groezelige capuchonvesten.

Exclusief item

De scumbro draagt het liefst kleren die door het overgrote deel van de wereldbevolking ronduit lelijk bevonden worden. Crocs, fleecetruien, twee à drie maten te grote joggingpakken, lompe sneakers, Hawaii-bloezen, knullig afgeknipte broeken, sportsokken, badslippers, bergschoenen, heel veel hoodies en T-shirts met obscure prints.

Zijn haar ziet eruit alsof ’ie het zelden kamt, knipt of wast. Het is een stijl waarmee hij zegt: ‘Denk maar niet dat ik ooit moeite voor mijn uiterlijk doe. Ik heb totale lak aan modeconventies.’ Het heeft iets arrogants. De scumbro waant zich zó cool dat zelfs plastic klompschoenen daar niks op kunnen afdingen.

Lees ook: Grote merken willen nu mode met streetcred*

Maar de desinteresse in mode is slechts schijn. De scumbro voegt altijd minstens één item aan zijn outfit toe waaruit blijkt dat hij heus wel weet wat er zoal populair is. Een trui van het exclusieve skatemerk Supreme bijvoorbeeld. Zeer zeldzame sneakers van Kanye Wests modemerk Yeezy, of een Gucci-accessoire. In het geval van Bieber zijn het gympen van Nike in samenwerking met het hippe luxemerk Off-White die hij bij nadere inspectie van mijn zusjes video blijkt te dragen. Die accenten zijn cruciaal. Ze zorgen ervoor dat iemand als Leonardo DiCaprio, die er in het dagelijks leven standaard uitziet als een zojuist uit een coffeeshop gestrompelde toerist, géén scumbro is.

De scumbro wil wel benadrukken dat die dure spullen hem niks kunnen schelen. Ja, hij kan een Louis Vuitton-jasje van 3.000 euro betalen. Maar hij combineert het achteloos met een afritsbroek en Uggs. Je moet van goede huizen komen om je dit soort nonchalance te kunnen veroorloven.

Alledaags maar opvallender

Naast Justin Bieber en Pete Davidson worden acteurs Jonah Hill en Shia LeBeouf en muzikant Post Malone vaak als archetypische scumbro’s genoemd. Dergelijke overtuigde scumbro’s kennen we in Nederland nog niet. Maar wie het meest in de buurt komt is Pepijn Lanen van hiphopgroep de Jeugd van Tegenwoordig, die de laatste tijd het liefst fleecevesten draagt. In zijn clip Online Shoppen, maar ook op Instagram, waar hij zijn stijl in een bijschrift vergelijkt met die van een biologieleraar. Op de EP Comfy Season die hij afgelopen september samen met rapper Abel uitbracht, bezingt hij broeken en jasjes gemaakt van fleece („Brakka fleece / jakka fleece”). Maar tegelijkertijd is Lanen altijd op de hoogte van de nieuwste Gucci-lanceringen en bezit hij een omvangrijke collectie Hermès-sjaaltjes. Ook zijn lange, warrige haar kwalificeert hem als een scumbro.

Lees ook: Het ‘best bewaarde geheim van Harlem’ werkt nu samen met Gucci

De opkomst van de scumbro past goed bij een tendens die al een tijd gaande is: mode wordt steeds nonchalanter. Ontwerpers als Demna Gvasalia (creatief directeur van het Franse modehuis Balenciaga en zijn eigen modelabel Vetements) hebben ervoor gezorgd dat hoodies, sneakers en afgedragen spijkerbroeken al een paar seizoenen modieus gevonden worden. De scumbro lijkt nog het meest op een doorgeslagen variant van normcore, een van de grootste modehypes van de afgelopen jaren. Normcoreliefhebbers dragen zo simpel mogelijke kleren: spijkerbroeken, blanco T-shirts en non-descripte gympies. De kleren van de scumbro zijn minstens zo alledaags, maar een stuk uitgesprokener en opvallender.

Daardoor is de kans klein dat de scumbro-look — in tegenstelling tot Biebers kapsel omstreeks 2010 — het straatbeeld overneemt. Zeker niet in Nederland, waar de gemiddelde man niet erg van opvallen houdt. Dat een flink budget en behoorlijk wat modekennis vereisten zijn, helpt ook niet mee. Wel lijkt de scumbro grote modeontwerpers te beïnvloeden. De wintercollectie van Alexander Wang ziet eruit als een mix van kringloopvondsten en sportkleren uit de jaren 90. Het ietwat smoezelig ogende model in het lookbook draagt zelfs z’n pet achterstevoren. Oncooler wordt het niet.