Italiaans plan tegen laag geboortecijfer: derde kind geeft recht op een stuk grond

De Italiaanse regeringspartij Lega komt met een inventief plan om iets te doen aan het lage geboortecijfer: gezinnen die een derde kind krijgen, moeten voor twintig jaar gratis een stuk landbouwgrond kunnen pachten van de staat.

„Er wordt steeds gezegd dat de Italianen weinig kinderen maken en dat de dalende lijn moet worden omgekeerd”, zei minister van Landbouw Gian Marco Centinaio. Hij zei dat het plan specifiek gericht is op het platteland, „waar de mensen nog kinderen hebben”. Gezinnen waar tussen 2019 en 2021 een derde kind bij komt, zouden aanspraak kunnen maken op de grond.

Het voorstel maakt deel uit van de begrotingsplannen. De twee partijen in het populistische kabinet hebben steeds gezegd dat ze mensen willen stimuleren meer kinderen te krijgen – overigens net als voorgaande regeringen. Het geboortecijfer is met 1,3 een van de laagste in de westerse wereld. Als de kinderen van nieuwkomers niet worden meegerekend, ligt het zelfs op 1,2. Vorig jaar werd het laagste aantal geboortes geteld sinds de Italiaanse eenwording anderhalve eeuw geleden.

Maar maatregelen als goedkopere kinderopvang en verdere belastingvoordelen voor gezinnen met kinderen kosten geld. Het kabinet heeft al ruzie met Brussel over zijn kostbare plannen om mensen eerder met pensioen te laten gaan en een soort bijstand in te voeren. Daarom komt de Lega nu met een idee dat weinig kost. De landbouworganisatie Coldiretti schat dat de overheid een half miljoen hectare landbouwgrond bezit.

De details moeten nog worden uitgewerkt. Wat is bijvoorbeeld ‘een gezin’? De minister van Gezin, de conservatief-katholieke Lorenzo Fontana, ook van de Lega, heeft al laten weten dat hij samenlevingsverbanden van homoseksuelen en van ongetrouwde mensen wil uitsluiten. En net als met de plannen voor de bijstand wil het kabinet nadrukkelijk zijn slogan ‘Eerst de Italianen’ in de praktijk brengen. In aanmerking komen alleen mensen die langer dan 10 jaar in Italië wonen.