Informatie te weinig, geld te veel

De Haagse Stemming Vandaag praat de Tweede Kamer over de Stint. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Wiebes worstelt met het vestigingsklimaat vs het echte klimaat. Blok omarmt Niger. Bruins moet beter contact houden met ziekenhuizen. En Van Nieuwenhuizen weet niet waar ze haar miljarden moet laten.

WEGLEKTAKS: Een CO2-heffing? Ja. Alleen in Nederland? Nee. Tijdens het nachtelijk debat over een aanstaand Klimaatakkoord reageerde Eric Wiebes op het pleidooi van De Nederlandsche Bank om de vervuilende industrie te belasten met een carbontaks. Volgens de centrale bank zou dit zelfs goed zijn voor de economie. Maar Wiebes is net banger voor het vestigingsklimaat dan voor het echte klimaat en wil alleen in Europees verband een dergelijke belasting invoeren. “Ik ben een groot fan van CO2-heffing want het is de meest efficiënte manier om verduurzaming te verkrijgen. Maar de weglek-effecten zijn nu nog groot, en dat kan ook per saldo negatieve gevolgen voor het klimaat hebben.” Anders, stelde D66-voorman Rob Jetten voor, verlagen we toch de maximum snelheid op de weg? Dat was pas echt tegen het zere been van de VVD. In de coalitie is wel consensus over ‘groene’ staatsobligaties.

AFRIKAANSE BUREN: Onze nieuwe Buitenlandse Zaken-watcher Stéphane Alonso is met minister Stef Blok mee naar Niger, waar het een komen en gaan is van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. De VVD-minister roemt Nigerezen bij de opening van een nieuw ambassadekantoor als “buren”. En die buren moeten ervoor zorgen dat de deur voor migranten verder uit het zuiden op slot blijft. Landen als Tunesië en Libië willen en/of kunnen geen rol spelen als ‘ontschepingsplatform’ in de opvang en terugkeer van migranten, merkten Kamerleden die tijdens het reces Noord-Afrika bezochten. Tot zoverre de ‘Turkije-achtige’ deals waarom GroenLinks uit de formatie stapte.

BEDRIJFSKOFFIE: Het charmeoffensief van het grootbedrijf beperkt zich niet tot Catshuissessies met de premier. Gisteren kwamen drie president-commissarissen, onder wie Jan Hommen (ex-ING), langs bij Jesse Klaver en Henk Nijboer. Klaver zegt de heren, in een plezierig, openhartig en “prettig van toon” ervaren gesprek, te hebben verteld dat “het grote bedrijfsleven echt moet ophouden om op ramkoers tegen de samenleving te varen”. PvdA-leider Lodewijk Asscher was om privéredenen verhinderd. “We mochten wel op zijn werkkamer zitten”, vertelde Hommen achteraf. Premier Rutte ontving ondertussen de ‘evangelist’ van Microsoft, Satya Nadella.

NOOIT MEER NIETS WETEN: Alsof de Kamer nog niet genoeg argumenten had om Zorgminister Bruno Bruins een totaal gebrek aan regie over de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis te verwijten, was daar midden in het debat met hem opeens de boodschap dat volgens een behandelend arts een patiënt in Amsterdam “in levensgevaar” is geweest door de plotselinge sluiting. En de minister kon het verhaal niet meteen ophelderen, omdat hij niet de juiste mensen te pakken kon krijgen. De consensus in het debat gisteren - waarin Bruins een motie van wantrouwen overleefde - luidde “dit nooit meer”. Bruins had niet van de naderende crisis geweten en beloofde, hoewel hij niet over faillissementen gaat, een meldplicht voor ziekenhuizen in een noodsituatie. “Dit is een dure les. Ik wil dit in de toekomst voorkomen”, aldus Bruins.

GELD TEVEEL: Minister Cora van Nieuwenhuizen moet zich vandaag in de Kamer verantwoorden over de Stint en vooral hoe en waarom haar ministerie die van de weg haalde. De kinderopvangbranche (hé, Sharon Gesthuizen) en ouders willen de elektrische bolderkar graag zo snel mogelijk terug op de weg. Tijdens haar begrotingsbehandeling gisteren gaf de minister van Infrastructuur en Waterstaat toe dat het de extra twee miljard euro voor wegen en spoor voorlopig niet kán uitgegeven (wel vaker een probleem met investeringen van Rutte III). De oorzaak: het ministerie kan niet omgaan met deze plotselinge weelde en er zijn te weinig concrete plannen beschikbaar. Misschien dat iemand die vandaag in een lange file of een overvolle trein staat nog een idee heeft?

BURGERVRAGEN: Twee hoorzittingen om vandaag in de gaten te houden. De Kamercommissie Defensie praat over giftige chroom-6. Volgens volksgezondheidsinstituut RIVM is alleen aangetoond dat defensiepersoneel dat gewerkt heeft met verf waar dat inzit kanker heeft gekregen, maar volgens deskundigen die de Kamer spreekt is het ook de oorzaak van auto-immuunziekten. De commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een rondetafelgesprek over de aanpak van ondermijning omgevormd tot een “miniconferentie” waar ook burgers vragen mogen stellen aan wetenschappers en bestuurders.

FORUMFRUSTRATIE: Gerrit Zalm ziet al een potentiële gedoger in Thierry Baudet, maar het Kamerwerk lijkt voor de voorman van Forum voor Democratie een steeds grotere lijdensweg te zijn. Gisteren moest een overleg over migratie gestaakt worden omdat Baudet een debat over migratie wilde aanvragen. Hij mocht niet meedoen aan het debat over de failliete ziekenhuizen omdat hij zich niet had ingeschreven. En dat onderzoek naar “linkse vooringenomenheid” van techgiganten komt er ook al niet. Politiek columnist Tom-Jan Meeus zocht even op hoeveel geld FvD uitgaf aan sociale media. Tijdens de campagne in 2017 maar liefst ruim een kwart van het budget. Dat is, net als de mate waarin Baudetfilmpjes op sociale media bekeken worden, “best veel voor een links complot”.

QUOTE VAN DE DAG:

“In tijden van zwaar weer moet men niet onnodig wijzigen in institutionele kaders, want zij bieden houvast bij alle verandering.”

Met deze woorden nam Piet Hein Donner gisteren afscheid van de Raad van State. En Den Haag van 138 jaar Donner-dynastie.