Huizenkopers kunnen volgend jaar hogere hypotheek krijgen

De lonen gaan stijgen, waardoor banken meer geld willen uitlenen. Dit terwijl toezichthouders juist oproepen tot terughoudendheid op de hypotheekmarkt.

Een koophuis in Zoetermeer. Beeld ter illustratie.
Een koophuis in Zoetermeer. Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Huizenkopers kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen. De regels voor het afsluiten van zo’n lening blijven gelijk, maar door stijgende lonen gaan ook de hypotheekbedragen voor Nederlanders in alle inkomensgroepen omhoog. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) donderdag aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Startersdilemma: nu een huis kopen of niet?

Het Centraal Planbureau heeft voor volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 2,9 procent voorspeld. Doordat huizenkopers meer gaan verdienen, geven geldverstrekkers hen meer krediet.

In de praktijk zorgt dit ervoor dat tweeverdieners die nu nog een modaal verzamelinkomen - circa 37.000 euro - hebben, in 2019 bijna 4.800 euro meer kunnen lenen. Stellen die dit jaar samen 52.500 euro verdienen, gaan er zo’n 6.800 euro op vooruit. Bij gezinnen met een verzamelinkomen van 75.000 euro is dat zelfs bijna 19.000 euro.

Ollongren had ervoor kunnen kiezen de stijging van de hypotheekbedragen tegen te gaan door de zogeheten loan to value ratio (ltv) te beperken, maar dat heeft de bewindsvrouw niet gedaan. De ltv bepaalt welk deel van de koopsom een huizenkoper maximaal mag lenen, en blijft voorlopig op 100 procent staan.

Oplopende schuldenlast

Lees ook: Is de huizengekte in Amsterdam voorbij?

Toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) riepen deze zomer juist op tot een verlaging van de ltv, naar 80 of 90 procent. Zij vrezen dat huiseigenaren in de problemen komen als de schuldenlast oploopt. Daarnaast zijn ze bang dat de huizenprijzen nog verder worden opgedreven als consumenten meer geld mogen lenen.

Regels over hypotheken op energiezuinige woningen blijven volgend jaar gelijk. Wie een huis koopt dat bijvoorbeeld zonnepanelen en dakisolatie heeft, of energiebesparende aanpassingen aan de koopwoning doet, mag tot 106 procent van de koopsom lenen. Wat ook onveranderd blijft, is dat huizenkopers met een studieschuld flink minder kunnen lenen.

De minister van Binnenlandse Zaken besluit jaarlijks over de hypotheekregels. Ollongren baseerde zich daarbij zoals gebruikelijk op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).