Google-medewerkers wereldwijd leggen werk neer om seksuele intimidatie

Ook bij het kantoor van het techbedrijf in Amsterdam deed personeel mee aan de ‘Walkout’.

Google-medewerkers in Singapore die zijn weggelopen van hun werkplek.
Google-medewerkers in Singapore die zijn weggelopen van hun werkplek. Foto Reuters / Google Walkout

Medewerkers van Google en moederbedrijf Alphabet zijn donderdag wereldwijd weggelopen van hun werk uit protest tegen de manier waarop de onderneming omgaat met seksuele intimidatie, seksisme en racisme. Onder meer in India, Japan en Singapore deden medewerkers mee aan de actie. Ook in Amsterdam stonden donderdagochtend circa vijftien personeelsleden buiten het kantoor.

Demonstranten buiten het Google-kantoor in Amsterdam. Foto Rik Rutten

Personeelsleden hadden afgesproken om 11.10 uur lokale tijd uit protest het werk neer te leggen. In Amsterdam hadden mensen protestborden in de hand. In India deden circa 150 van de 2.000 medewerkers mee aan de actie, zo liet een woordvoerder weten aan CNN. Ook in Singapore, Zürich, Londen, Berlijn, Haifa en Tokio waren acties:

Twitter avatar GoogleWalkout Google Walkout For Real Change First #GoogleWalkout photo coming straight from our office in Singapore where it’s 11/1 just after 12p! https://t.co/Ctv3xLE0aH

 

Later op de dag worden nog protestacties in Noord- en Zuid-Amerika verwacht. Het hoofdkantoor van Google is gevestigd in Silicon Valley, in de Amerikaanse staat Californië.

Rechtszaak

Medewerkers eisen dat het bedrijf meer concrete stappen onderneemt om de positie en veiligheid van vrouwen op de werkvloer te verbeteren. Een belangrijk punt is dat personeelsleden af willen van een arbitrageclausule waarin staat dat vrouwen die het slachtoffer worden van seksuele intimidatie of discriminatie hierover geen rechtszaak mogen aanspannen. Een dergelijk geschil dient intern te worden opgelost. Ook willen de demonstranten dat Google werk maakt van loongelijkheid en transparant is over seksuele intimidatie binnen de eigen gelederen.

Google-topman Sundar Pichai zei de actie van de betogers te steunen. “Ik begrijp de woede en teleurstelling die velen van jullie voelen”, schreef hij in een e-mail aan alle medewerkers. “Ik voel het ook en ben vastberaden om vooruitgang te boeken bij deze kwestie die al veel te lang voortduurt in onze maatschappij - en ja, ook hier bij Google.” Google en Alphabet hebben samen wereldwijd 94.000 mensen in dienst.

Andy Rubin

Veel woede spitst zich toe op de afhandeling van het vertrek van de van seksueel wangedrag beschuldigde Andy Rubin, de grondlegger van Android-software. De man kreeg volgens onderzoek van The New York Times in 2014 een gouden handdruk mee van 90 miljoen euro (79 miljoen euro), terwijl Google had vastgesteld dat de beschuldigingen tegen hem geloofwaardig waren. Het bedrijf probeerde die beschuldigingen echter onder de pet te houden en bleef vol lof over zijn werk spreken. Rubin ontkent een dergelijk bedrag te hebben ontvangen en stelt ook onschuldig te zijn aan seksueel wangedrag.

Ook met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen andere hooggeplaatste Google-medewerkers werd niets of te weinig gedaan. Hoewel de onderneming heeft aangekondigd de bedrijfscultuur onder de loep te gaan nemen, vinden de demonstranten dat Google sneller en doortastender moet optreden. Pichai zegt dat de afgelopen twee jaar 48 medewerkers zijn ontslagen vanwege seksuele intimidatie, van wie niemand een vergoeding mee kreeg.