Erasmus Universiteit herstelt relatie met corps

De Rotterdamse universiteit verbrak de banden met studentenvereniging RSC/RVSV vanwege misdragingen tijdens de ontgroeningsperiode.

Leden van het Rotterdams Studentencorps tijdens de opening van het academisch jaar 2014-2015 bij de Erasmus Universiteit. Foto ter illustratie
Leden van het Rotterdams Studentencorps tijdens de opening van het academisch jaar 2014-2015 bij de Erasmus Universiteit. Foto ter illustratie Foto Bart Maat/ANP

De banden tussen het Rotterdamse studentencorps RSC/RVSV en de Erasmus Universiteit zijn hersteld. Dat heeft de onderwijsinstelling donderdagochtend bekendgemaakt. Begin dit jaar werd de financiële steun aan de studentenvereniging stopgezet, in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar misdragingen tijdens de introductiedagen.

Het BNNVARA-programma Rambam zond in januari een aflevering uit waarin een student undercover ging bij RSC/RVSV. Daaruit bleek dat het er bij de ontgroening hardhandig aan toeging en dat eerstejaarsleden “vernederende” rituelen moesten ondergaan. Rector magnificus Huib Pols bepaalde toen dat die incidenten in strijd waren met afspraken die de universiteit eerder met het studentencorps had gemaakt. Als gevolg daarvan schrapte hij de bestuursbeurzen en werd het corps uitgesloten van ceremoniële bijeenkomsten bij de instelling.

Lees ook het interview met bestuursleden van het Rotterdams studentencorps over de beloofde cultuurverandering

Cultuurverandering

Met het besluit de banden te herstellen volgt de universiteit het advies van de ingestelde onderzoekscommissie, die “een cultuurverandering” signaleert binnen de vereniging. Zo kunnen leden voortaan terecht bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon, zowel tijdens hun ontgroening als daarna. Omdat de cultuurverandering “een proces van lange adem” is, moet het corps de universiteit blijven informeren over de voortgang.

RSC/RVSV is blij met het herstel van de relatie. “Het is voor ons een bevestiging dat de weg die wij zijn ingeslagen de goede weg is”, schrijft het bestuur in een verklaring. “Het is vooral belangrijk dat alle leden, naast plezier maken, zich ook verantwoordelijk voelen voor hun gedragingen binnen en buiten onze vereniging.”

Bij de Leidse vereniging Minerva trokken reünisen en leden aan de bel over de “verstikkende cultuur”

Het Rotterdamse corps is niet de enige studentenvereniging die in opspraak is gekomen vanwege incidenten tijdens de ontgroening of de verenigingscultuur. Zo is het Groningse studentencorps Vindicat is de accreditatie voor dit studiejaar kwijt. De vereniging is niet meer welkom op officiële gelegenheden van de Rijksuniversiteit Groningen en bestuursleden ontvangen geen beurzen meer. En uit een onderzoek van NRC is gebleken dat bij de vereniging Minerva in Leiden “een grimmige cultuur heerst”.