Duurzaam investeren

Nederland gaat in 2019 groene staatsobligaties uitbrengen

De Nederlandse staat gaat in 2019 groene staatsobligaties uitgeven. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) woensdag beloofd in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister moet het Rijk „het goede voorbeeld geven” en meer duurzame opties bieden aan investeerders. Sinds 2008 is het aantal groene obligaties exponentieel gegroeid. Vorig jaar is wereldwijd voor ruim 153 miljard euro aan zogenoemde green bonds uitgegeven. Met de staatsobligaties hoopt de minister de investeerders een veilige investeringsmogelijkheid te bieden. De minister zegt dat jaarlijks 3,5 tot 5 miljard euro van de bestaande overheidsuitgaven als ‘groen’ kan worden aangemerkt. Het gaat om investeringen in zaken als de spoorwegen, energiebesparing en de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. (NRC)