Drukste spits van het jaar: 1.135 kilometer file

Afgelopen week waarschuwde minister Cora van Nieuwenhuizen nog dat het aantal files de komende vijf jaar stevig zal toenemen.

Zeer drukke avondspits op 30 oktober.
Zeer drukke avondspits op 30 oktober. Foto Peter Hilz/HH

De spits op donderdag is de drukste van het jaar tot nu toe. Op het hoogtepunt om 17.35 uur stond er 1.135 kilometer file. Dat laat de ANWB donderdag weten. Vooral rond de grote steden in de Randstad en in Gelderland stond het verkeer vast. Inmiddels lost de drukte langzaam op maar volgens de organisatie is het nog steeds “beredruk”.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Het is tot nu toe de drukste spits van het jaar met in totaal ruim 1100 km file..en het is pas 1 november.. https://t.co/6je2PRQw7Q

Volgens de ANWB is de drukte toe te schrijven aan een combinatie van factoren. Zo is november de drukste maand van het jaar op de weg en donderdag de drukste dag van de week. Bovendien regent het in een groot deel van het land. Tot slot is het de eerste week nadat de wintertijd is ingegaan waardoor het eerder donker wordt en mensen wat sneller remmen. Ongelukken zijn in elk geval geen oorzaak. Er waren donderdagavond relatief weinig ongelukken.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) waarschuwde afgelopen week dat het aantal files de komende vijf jaar stevig zal toenemen. Naar verwachting zullen automobilisten over vijf jaar 35 procent meer reistijd hebben. Dit komt omdat het wegennet niet even hard groeit als de economie.

De afgelopen jaren nam het aantal files al gestaag toe. Dit had onder meer te maken met de economische groei en het toenemend autobezit. Zo was in 2016 de filedruk met 13,1 procent toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Vorig jaar stagneerde de groei: in 2017 was de filedruk ongeveer gelijk aan het jaar ervoor.

Correctie (1 november 2018): in een eerdere versie van dit artikel stond dat er donderdagavond relatief weinig files waren. Hier had moeten staan dat er donderdagavond relatief weinig ongelukken waren. Dit is aangepast.