Brieven

Brieven

Foto Roel Visser/ANP

Bij de discussie over zomer- en wintertijd en het verzetten van de klok zouden we misschien even stil kunnen staan bij de inmiddels waarschijnlijk honderdduizenden mensen die vaak jaren, of hun hele werkzame leven, hun dag-nachtritme verschuiven.

Het zijn de levensredders op de eerste hulp in het ziekenhuis, die dag en nacht bemand is. Maar veel vaker zijn het de mensen, die de dvd’tjes, die u om kwart voor tien in de avond nog even besteld heeft, om twaalf uur ’s nachts inpakken, zodat ze de volgende dag geleverd kunnen worden. Het is de befaamde 24-uurseconomie, die we geen strobreed in de weg leggen.

De mensen die dit doen hebben hier bewust voor gekozen?

Voor een groep zal dit inderdaad wel zo zijn, maar voor veel anderen is dit ongezonde werk de enige uitweg, door economische noodzaak gedwongen, om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.