Brieven

Brieven

Nepal

Menstruatie benutten

Even omdenken. In een gebied in Nepal waar slechts 40 procent van de vrouwen kan lezen, moeten vrouwen zichzelf maandelijks opsluiten in een lemen bouwsel (goth) omdat ze onrein zijn (Menstrueren? Apart eten, apart slapen en uit de keuken blijven, 26/10).

Met andere woorden: tienduizenden ongeletterde vrouwen krijgen maandelijks drie à vijf dagen ontheffing van hun huishoudelijke plichten. Ze moet zich afzonderen van mannelijke familieleden en van gemeenschappelijk water, eten, vee en gewas. Als de Nepalese regering daadwerkelijk een einde wil maken aan deze praktijk kan zij misschien beter regionale goths opzetten waar vrouwen drie à vijf dagen per maand samen les krijgen van andere vrouwen.

Algoritmes

Onscherp beeld

In NRC van dinsdag 30 oktober lees ik het artikel Big Shopkeeper is watching you. Het gaat onder meer over marketeers die algoritmes en klantdata gebruiken om klanten persoonlijke aanbiedingen te doen. Ik lees: „Deze automatisch gegenereerde aanbiedingen zijn vaak honderden procenten effectiever dan onze menselijke suggesties.”

Direct denk ik aan de veiling, een paar dagen eerder, van het schilderij ‘Portrait of Edmond De Belamy’ van kunstenaarscollectief Obvious. Het schilderij is gemaakt door een algoritme los te laten op een hele database aan portretten. Het resultaat heeft een nogal vaag gezicht, waar geen duidelijke gelaatstrekken in te herkennen zijn.

Zo scherp, bedenk ik mij, is dus het beeld dat een algoritme kan maken. En daarop staren die marketeers zich blind.