Anouk Koonen wil een zelf getekende tatoeage laten zetten.

Foto Khalid Amakran

Interview

‘Als iets niet lukt, zit ik wel acht uur te tekenen’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Anouk Koonen (17). Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Hout

„In het tv-programma Het geheim van de Meester zag je een vrouw restauratieschilderen. Toen dacht ik: dat is wel echt leuk. Er is een opleiding tot decoratie- en restauratieschilder in Utrecht. Op de open dag waren ze daar bijvoorbeeld hout aan het schilderen. Het leek op hout maar het was geen hout. Die opleiding wil ik doen. Alleen is het niveau 3 en ik heb niveau 2, daarom doe ik eerst een andere opleiding. Over twee jaar kan ik naar Utrecht. Het liefst zou ik schilderijen uit het Rijks restaureren, maar dat zal wel niet kunnen.”

Ingedeukt blikje cola

„Ik teken heel veel. Als ik tien minuten heb, ga ik tekenen. Meestal thuis aan tafel met oortjes in. Ik word er rustig van en ook wel vrolijk. Als het lukt. Als het niet lukt is het wel heel irritant. Dan zit ik soms acht uur achter elkaar te tekenen. Ik teken meestal producten realistisch na. Dingen die ik thuis heb staan. Het is wel moeilijk, want het licht verandert natuurlijk heel de dag. Daarom haal ik ook foto’s van internet die ik nateken. Een zakje M&M’s, of een ingedeukt blikje cola – daar zitten meer schaduwen in. Ik doe mijn tekeningen in een map of ik zet ze op Instagram. Ik teken ook dieren zoals mijn hond Kobus, en soms portretten van bekende mensen, zoals Bruno Mars of Beyoncé. Of mijn oma. Zij is overleden in maart 2017. Ik vond haar een beetje op mij lijken. Altijd vrolijk, heel eigenwijs. De tekening van mijn oma heb ik aan mijn opa gegeven.”

Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran

Achter de kassa

„In één jaar heb ik vier baantjes gehad. Eerst bij de Kruidvat, maar daar werd ik echt gepest door mijn baas. Dan stond er één ding fout, zei ze: ‘Doe maar opnieuw’ of ‘Kom morgen maar terug’. Bij een andere Kruidvat was het hetzelfde. Daarna kon ik achter de kassa bij een supermarkt, maar die zat op een rare plek en ging failliet. Nu zit ik twee avonden per week bij de Jumbo achter de kassa. Er komen steeds dezelfde klanten, ik ken ze allemaal.”

Tatoeages

„Als ik achttien ben mag ik een tatoeage. Dat wil ik heel graag, meteen als ik jarig ben ga ik het doen. Ik denk dat ik zelf iets ga tekenen en dat laat tatoeëren op de onderkant van mijn arm. Ik heb ook al een neuspiercing. Dat mocht eigenlijk ook pas op mijn achttiende, maar dat heb ik een jaar eerder kunnen doen. Vroeger wou ik tatoeages over mijn hele lichaam. Mijn vader vindt het heel erg lelijk. Mijn moeder wou er vroeger ook een maar heeft het nooit gedaan. Daar is ze nu heel blij mee, zegt ze. Mijn ouders zeggen: ‘Je hebt het voor altijd. Misschien vind je het later niet meer mooi.’ Maar dat weet je toch niet, wat je later mooi vindt.”