11:10 uur stipt weg van ’t bureau

Diversiteitsbeleid Google Personeel Google legt werk neer uit protest tegen aanpak van seksuele intimidatie door bedrijfstop

Google-medewerkers in Amsterdam doen mee aan het protest tegen de gebrekkige aanpak van grensoverschrijdend seksueel gedrag door de bedrijfstop.
Google-medewerkers in Amsterdam doen mee aan het protest tegen de gebrekkige aanpak van grensoverschrijdend seksueel gedrag door de bedrijfstop. Foto Nick Somers

Het is een kleine groep medewerkers, veelal mannen, die donderdag protesteert voor het Amsterdamse hoofdkantoor van Google. Hun manifest voor een beter diversiteitsbeleid wappert in de valwind tussen de wolkenkrabbers van de Zuidas. Nee, een representatieve groep is het niet, zegt een Ierse medewerkster van de tech-afdeling. „Maar de helft van het kantoor is nu bij een klant, en de meeste vrouwen zijn op een Google-evenement voor women in tech.”

Google ligt onder vuur – bij het eigen personeel. Met een gecoördineerde actie liepen medewerkers in tientallen kantoren van Tokio tot San Francisco donderdag om 11:10 uur stipt weg van hun bureau. Het ongenoegen is groot over de manier waarop de onderneming omgaat met seksuele intimidatie en ongelijke behandeling.

Als het op vrouwen op de werkvloer aankomt, zijn weinig technologiebedrijven zo uitgesproken als Google. Het gonst van grootse doelen, hoge ambities. Toen vier jaar geleden bleek dat slechts een derde van de 94.000 medewerkers vrouw was, stak het bedrijf 50 miljoen dollar in een fonds om meer vrouwen aan het programmeren te krijgen.

Lees terug hoe Google zich vorig jaar in het genderdebat stortte. De kloof tussen Silicon Valley en conservatieven groeit

Datzelfde Google kwam eind oktober in grote verlegenheid door een publicatie van The New York Times. De krant berichtte dat het bedrijf drie hooggeplaatste bestuurders na beschuldigingen van seksueel wangedrag in bescherming nam. Twee van hen vertrokken met een bonus, één bleef zelfs bij Google werken.

Android

De meeste aandacht ging uit naar Andy Rubin, de man achter besturingssoftware Android. „We wensen Andy alle goeds”, zei oprichter Larry Page nog bij Rubins afscheid in 2014. „Met Android heeft hij iets bijzonders neergezet, met meer dan een miljard blije gebruikers.”

Pas nu bleek waaróm hij moest vertrekken. Een medewerkster had intern gemeld dat Rubin haar in een hotelkamer had gedwongen tot orale seks. Google achtte de aantijgingen geloofwaardig genoeg om Rubin, die ontkent, de deur te wijzen, maar hield de aanklacht stil. Evenmin vertelde het bedrijf dat hij na zijn ontslag elke maand (toevalligerwijs tot deze maand) 2 miljoen dollar op zijn rekening kreeg bijgeschreven.

„Ik wil laten zien dat ik solidair ben, maar ook dat het beter moet”, zegt cloudconsultant Jeroen Schweitzer voor het Amsterdamse Google-kantoor. „Niet alleen als het gaat om seksuele intimidatie, maar ook voor gelijke salarissen.”

In een manifest vragen de initiatiefnemers om ‘echte verandering’. Meer gelijkheid, meer transparantie en meer inspraak. Het voornaamste doelwit is de arbitrageclausule: die verbiedt personeel met klachten over seksuele intimidatie of discriminatie naar de rechter te stappen.

Bedrijven moeten werk maken van diversiteit, vertelde Neelie aan NRC: ‘Kom op. Die vrouwen zijn er genoeg!’

Google-personeel sprak zich al eerder uit tegen de eigen bedrijfstop. Eerder dit jaar leidden plannen voor samenwerking met het Pentagon en voor een gecensureerde Chinese zoekmachine ook tot protest.

Google-baas Sundai Pichar liet eerder weten dat het bedrijf de afgelopen twee jaar 48 werknemers ontsloeg wegens seksueel wangedrag, zonder vergoeding. Hij sprak zijn steun uit voor het personeelsprotest. „Ik ben vastberaden vooruitgang te boeken bij deze kwestie die al veel te lang voortduurt in onze maatschappij – en ja, ook bij Google.”