Zeilster Carolijn Brouwer uitgeroepen tot beste ter wereld

Carolijn Brouwer (45) won dit jaar als eerste vrouw ooit de Volvo Ocean Race. Ze deelt de prijs met een Franse teamgenote.

Brouwer in juni van dit jaar met haar zoon bij.
Brouwer in juni van dit jaar met haar zoon bij. Foto Patrick van Katwijk/ANP

Zeilster Carolijn Brouwer (45) is in het Amerikaanse Sarasota uitgeroepen tot beste ter wereld. Ze moest die prijs delen met Marie Riou uit Frankrijk, met wie ze dit jaar onder Chinese vlag de vermaarde Volvo Ocean Race won.

Bijzonder, omdat Brouwer en Riou de eerste vrouwen waren die dat presteerden in de zeilwedstrijd om de wereld. Waar Brouwer de ervaren kracht was aan boord en de race al twee keer eerder voer, is Riou (37) voor een zeezeiler nog relatief onervaren. “De twee werden een eenheid en maakten dappere beslissingen als dat nodig was”, schreef de jury van de World Sailors Award.

Carolijn Brouwer werd met Dongfeng de eerste vrouw die de Volvo Ocean Race won. Een allround stuurvrouw die haar hele leven opdraagt aan het zeilen.

Het was voor Brouwer de tweede keer dat ze werd uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld. In 1998 gebeurde het ook, toen ze wereldkampioen werd in de Europe-klasse, toen een olympische boot. Bij het WK Laser Radial werd ze dat jaar tweede. “Dat ik de prijs twintig jaar later weer kan winnen in een heel andere discipline laat zien wat voor diverse sport zeilen is”, zei ze bij de uitreiking van de prijs in Florida.

Brouwer en Riou behaalden dubbel succes, want Dongfeng kreeg ook de prijs voor beste zeilteam van de wereld en troefden daarmee het eveneens genomineerde TeamNL af.

Brouwer maakt ook nog kans op de Conny van Rietschoten Trofee, die jaarlijks wordt uitgereikt aan één of meerdere personen die een “opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport”. Die prijs wordt maandag wordt uitgereikt tijdens het Nederlandse Zeiler van het Jaar-gala.

Bij de mannen was windsurfer Dorian van Rijsselberghe genomineerd voor de titel zeiler van het jaar, maar hij greep naast die titel. De Cyprioot Pavlos Kontides, wereldkampioen Laser, won.