WK Turnen

Amerikaanse vrouwen domineren meerkamp

De overheersing van de Verenigde Staten in het vrouwenturnen hield ook bij de WK in Doha stand. Het team met vedette Simone Biles en regerend wereldkampioene allround Morgan Hurd was in de landenfinale, net als eerder in de kwalificaties, een klasse apart. Het betekende de vierde wereldtitel op rij voor Team USA, dat in 2016 op de Spelen van Rio ook al de beste was. Biles, Hurd, Grace McCallum, Riley McCusker en Kara Eaker kwamen uit op een score van 171,629. Rusland werd tweede, op zeer ruime achterstand (162,863). China besliste de spannende strijd om het brons door Brazilië via het laatste toestel (sprong) te passeren. Biles, die vlak voor de WK nog naar het ziekenhuis moest vanwege een niersteen, was net als in de kwalificaties op drie van de vier toestellen de beste, alleen op de brug niet. Voor het 21-jarige fenomeen was het de vijftiende WK-medaille en de elfde gouden sinds haar entree op het mondiale podium in Antwerpen in 2013. In Rio in 2016 pakte ze vier olympische titels, om daarna een pauze in te lassen. Haar successen bleken ook een schaduwzijde te hebben. Biles bleek tot de meer dan 150 turnsters te behoren die slachtoffers zijn van seksueel misbruik door turnarts Larry Nassar, die inmiddels achter de tralies zit. Biles staat ook nog in de finale op de individuele meerkamp en in vier toestelfinales. (ANP)