Vrouwen Ajax verliezen met 9-0 van titelhouder Lyon

De enorme nederlaag in de achtste finales in de Champions League laat zien hoe groot het kwaliteitsverschil is tussen de subtop en de absolute top in Europa.

Archieffoto van de vrouwen van Ajax.
Archieffoto van de vrouwen van Ajax. Foto ANP

De voetbalvrouwen van Ajax verloren woensdagavond in de achtste finales van de Champions League met maar liefst 9-0 van Olympique Lyon. Deze amateuruitslag geeft aan dat het kwaliteitsverschil in het vrouwenvoetbal tussen de Europese subtop en de absolute top levensgroot is.

Lyon won de afgelopen drie jaar de Champions League en is in totaal vijfvoudig winnaar, daarnaast is het twee keer verliezend finalist. Sinds het seizoen 2001/2002 wordt er in het vrouwenvoetbal gestreden om de belangrijkste Europese prijs.

Lees ook: Lyon loopt nog ver voor op Ajax

Van de Sanden invaller bij Lyon

Al binnen vijf minuten scoorde de Franse topploeg het eerste doelpunt en bij rust stond het 4-0. Het lukte de vrouwen van Ajax niet om onder de druk van Lyon uit te komen. Sterspeler van Lyon was Griedge Mbock Bathy die drie keer scoorde. Bij Ajax stonden vier internationals in de basis: Lize Kop, Liza van der Most, Kika van Es en Ellen Jansen.

Bij Lyon begon Oranje-international Shanice van de Sanden op de bank, zij viel na ruim een uur in. De snelle buitenspeler wist niet te scoren.

De Franse titelverdediger was twee weken geleden in Amsterdam met 4-0 te sterk.