Voedingscentrum waarschuwt voor populaire Pioppi-dieet

Dieet Het Voedingscentrum laat zich zelden uit over diëten, nu wel over het Pioppi-dieet. Artsen zeggen juist dat er gunstige effecten zijn.

Het mediterrane dieet van de inwoners van Pioppi bestaat uit veel groente en onbewerkte producten.
Het mediterrane dieet van de inwoners van Pioppi bestaat uit veel groente en onbewerkte producten. Foto Jenifoto

Kook overvloedig met kokosolie en eet minimaal tien eieren per week. Dit schrijft het populaire Pioppi Dieet voor, het boek van de Britse cardioloog Aseem Malhotra waarvan in Nederland bijna 50.000 exemplaren zijn verkocht. Het is al vier weken het best verkochte boek.

Het Voedingscentrum waarschuwt niet snel voor dieetgrillen, maar zegt dat het Pioppi-dieet botst met adviezen van de Gezondheidsraad. In overgewicht en diabetes gespecialiseerde artsen vinden dat het Voedingscentrum te weinig oog heeft voor de gunstige effecten.

Malhotra liet zich inspireren door het Italiaanse dorpje Pioppi, waar de mensen gemiddeld 90 jaar worden en lang gezond blijven. Hun mediterrane dieet, met veel groente en onbewerkte producten, is niet omstreden. Maar Malhotra gaf er een draai aan – weinig koolhydraten, veel vet – die het Voedingscentrum zorgen baart. „Het traditionele mediterrane voedingspatroon is niet koolhydraatarm.” In Pioppi eten de mensen gewoon pasta. „Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron”, schrijft het Voedingscentrum. Wie ze mijdt, loopt mogelijk vitamines, mineralen en vezels mis.

Niet te veel roomboter, kokosolie of eieren

Ook het advies om roomboter en veel kokosolie te gebruiken wordt weersproken. „Die bevatten veel verzadigd vet dat het LDL-cholesterol verhoogt. Het vervangen van verzadigd door onverzadigd vet verkleint het risico op hart- en vaatziekten.”

Lees ook: Gezond is belangrijker dan slank in de nieuwe dieetboeken

Minimaal tien eieren per week? Vier maximaal voor vegetariërs, zegt het Voedingscentrum. En elke dag een glas rode wijn? „Het is nooit duidelijk aangetoond dat rode wijn goed is voor het hart.” Het advies blijft nul.

De verkoop van het boek nam een vlucht na een tv-uitzending van Dokters van morgen over het Pioppi-dieet, waaraan ook Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in Leiden meewerkte. „Het Voedingscentrum is te negatief”, zegt hij. „Hun adviezen zijn voor gezonde mensen. Voor mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten gelden andere richtlijnen. Bij diabetes type 2 is koolhydraatbeperking al onderdeel van de behandeling.”

De discussie laat zien hoe ideeën over gezonde voeding veranderen: decennia werd vet als het grote kwaad gezien, de laatste jaren groeit het inzicht dat te veel suiker, koolhydraten en zetmeel dik en ongezond maken. Maar over de effecten van koolhydraat-arme diëten en verschillende verzadigde vetten is men het niet eens. Het Voedingscentrum hanteert achterhaalde inzichten, vindt Pijl.

Hij is wel verbaasd als hij hoort dat Malhotra zoveel eieren en kokosolie voorschrijft. „Elk extreem advies over voeding is onzin.” Maar met Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van Arts en Leefstijl, hoopt hij dat ‘Pioppi’ niet wordt afgeserveerd. De Weijer: „Het is niet ons boek, wij dompelen de mensen niet onder in kokosolie en Griekse yoghurt. Maar als door Pioppi mensen meer groente en minder bewerkte producten gaan eten is dat winst.