Veroordeling doodstraf Pakistaanse vrouw om godslastering van tafel

Asia Bibi werd in 2010 veroordeeld voor denigrerende opmerkingen over de profeet Mohammed. Het besluit van het hooggerechtshof woensdag heeft al voor protest gezorgd.

Protest in Lahore tegen het besluit van het hof om Bibi vrij te laten.
Protest in Lahore tegen het besluit van het hof om Bibi vrij te laten. Foto Arif Ali/AFP

De Pakistaanse Asia Bibi heeft acht jaar nadat ze wegens godslastering ter dood werd veroordeeld, gratie gekregen. Dat meldt persbureau Reuters. Het hooggerechtshof in Islamabad vernietigde woensdag het vonnis.

Dorpsgenoten beschuldigden Bibi, moeder van vier kinderen, van het beledigen van Mohammed, stichter van de islam. Tijdens een ruzie met haar buren, die niet uit hetzelfde glas als de christelijke Bibi wilden drinken, zou ze denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over de islam. Bibi heeft dat zelf altijd ontkend. Volgens haar advocaten had Bibi wel ruzie met haar buren, maar spraken die zichzelf tijdens het proces telkens tegen. Het doodsvonnis werd in 2014 bekrachtigd, maar was nog niet uitgevoerd.

Blasfemie zit veel Pakistanen hoog.Drijvende kracht achter de protesten tegen de Mohammed-spotprentenwedstrijd van PVV-leider Wilders is partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan.

Verdoven

Bibi’s zaak heeft de afgelopen acht jaar voor ophef gezorgd in Pakistan en daarbuiten. Aanhangers van de politieke partij Tehreek-e-Labaik (TLP), initiatiefnemer van protestmarsen deze zomer tegen Geert Wilders, trokken de straat op en blokkeerden wegen in de steden Karachi en Lahore. Als het besluit van het hof stand houdt, dreigt de partij Pakistaanse steden verder lam te leggen.

Bibi’s advocaat Saiful Mulook noemt de uitspraak van woensdag “geweldig nieuws voor Pakistan en de rest van de wereld.” Tegen Reuters: “Asia is eindelijk recht gedaan.” Omar Waraich van de Zuid-Aziatische tak van mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het vonnis van woensdag een mijlpaal. “Asia Bibi is de afgelopen jaar weggekwijnd.”

Ongeveer 2 procent van de bevolking van het streng islamitische Pakistan is christelijk. Wie in het land van blasfemie wordt beschuldigd, riskeert de doodstraf. In de praktijk wordt die relatief weinig uitgevoerd. Soms spelen de Pakistanen voor eigen rechter: in 2010 werd gouverneur Salman Taseer van de provincie Punjab doodgeschoten door zijn lijfwacht nadat hij had gesuggereerd dat de wetten over godslastering wel iets soepeler konden.