Turkse aanklager: Khashoggi meteen na aankomst consulaat gewurgd

Khashoggi’s lichaam is vervolgens in stukken gehakt en gedumpt. Het is de eerste keer dat Turkije deze details over de dood van de journalist publiekelijk bevestigt.

Een auto met een diplomatiek nummerbord vertrekt van het Saoedische consulaat in Istanbul.
Een auto met een diplomatiek nummerbord vertrekt van het Saoedische consulaat in Istanbul. Foto Murad Sezer/Reuters

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi is meteen na zijn aankomst op het Saoedische consulaat in Istanbul door wurging om het leven gebracht. Dat heeft de Turkse openbaar aanklager Irfan Fidan woensdag gezegd. Khashoggi’s lichaam zou vervolgens in stukken zijn gehakt en gedumpt. Het is de eerste keer dat Turkije deze details over de dood van de journalist publiekelijk bevestigt.

De Soedische aanklager was naar Turkije gereisd voor overleg met Fidan over de dood van Khashoggi. De gesprekken hebben vooralsnog geen “concrete resultaten” opgeleverd, aldus Fidan. Hij zou zijn Saoedische collega onder meer hebben gevraagd te vertellen waar het lichaam van Khashoggi is. Ook zou hij erop hebben aangedrongen meer informatie vrij te geven over de planning van de moord op de journalist.

Lees ook: ‘Het was een geplande, gruwelijke, politieke moord’

Pand nooit verlaten

De internationale gemeenschap is al bijna een maand in de ban van de affaire rond de dood van de Washington Post-columnist Jamal Khashoggi. Hij bezocht op 2 oktober het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanbul, maar verliet het pand nooit meer levend.

Saoedi-Arabië heeft inmiddels toegegeven dat Khashoggi vermoord is, maar ontkent dat het Saoedische koningshuis iets met de dood van de journalist te maken heeft. Deze theorie wordt wereldwijd bekritiseerd. Onder meer de VN-mensenrechtenchef dringt aan op een onafhankelijk onderzoek om te achterhalen wat precies is gebeurd met Khashoggi.

Correctie (31 oktober 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is. Dat klopt niet. Ankara is de hoofdstad van Turkije. Hierboven is dat aangepast.