‘Toestel Lion Air gevonden op bodem Javazee’

Een zoektocht met sonar heeft waarschijnlijk geleid tot de vondst van het toestel dat maandag kort na vertrek vanuit Jakarta in de Javazee stortte.

Mensen bekijken dinsdag in de haven van Jakarta wrakstukken die zijn geborgen van het toestel van Lion Air dat maandag in de Javazee stortte met 189 mensen aan boord.
Mensen bekijken dinsdag in de haven van Jakarta wrakstukken die zijn geborgen van het toestel van Lion Air dat maandag in de Javazee stortte met 189 mensen aan boord. Foto Adek Berry / AFP

Het wrak van het toestel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dat maandag net na vertrek bij Jakarta in zee stortte, is waarschijnlijk gelokaliseerd op de zeebodem. Dat heeft de hoogste chef van het Indonesische leger woensdag gezegd, meldt persbureau AP.

Een intensieve zoektocht met sonar heeft geleid tot de vondst van het twee maanden oude toestel van Boeing. Bij de vliegramp zijn alle 189 inzittenden omgekomen.

“Op grond van de presentatie door het hoofd van het Nationale Reddingsagentschap zijn de coördinaten van de vermoedelijke romp van het toestel vastgesteld”, aldus legerchef Hadi Tjahjanto. “We zullen een team sturen om dit te bevestigen.”

Delen van het toestel zijn al gevonden, maar de romp was nog niet gelokaliseerd. Mogelijk bevinden zich daar de lichamen van de meeste slachtoffers.

Bekijk ook deze In Beeld-serie: Reddingsmedewerkers zoeken naar slachtoffers van de neergestorte vlucht in Indonesië

Vluchtrecorders

De vondst van het toestel moet ook leiden tot de berging van de vluchtrecorders van het toestel, een cruciale stap in het onderzoek naar de toedracht van de vliegramp.

Passagiers van een vlucht op zondag van Bali naar Jakarta hebben melding gemaakt van technische problemen, waaronder een lange controle van de motoren voor vertrek, die leidde tot een lange vertraging. Ook waren er volgens hen angstaanjagende dalingen in de eerste tien minuten van de vlucht.

Lion Air heeft gezegd dat onderhoud aan het toestel is verricht na de vlucht op zondag. Daarbij is volgens de luchtvaartmaatschappij een probleem verholpen. Experts van Boeing komen naar verwachting woensdag in Indonesië aan voor een onderzoek. Daarnaast onderzoeken de autoriteiten de vliegramp.