Thuiskok

Saté Lilit

De eerste keer dat ik deze vissaté proefde was op Bali; echt een aanrader.

Schil de gember en snijd de gember, lombok, knoflook en het sjalotje fijn. Verwijder de middelste harde nerf uit de djeruk purut en snijd de blaadjes fijn. Hak de gula djawa in stukjes. Maal alle ingrediënten voor de bumbu in een keukenmachine of blender fijn. Verhit de olie in een koekenpan of wok en fruit de bumbu op zacht vuur onder af en toe roeren gedurende tien minuten, tot hij iets is ingedikt. Dep de kabeljauw en garnalen goed droog met keukenpapier en hak ze in fijne stukjes tot een soort visgehakt. Doe de vis, kokos en bumbu in een kom en kneed de ingrediënten door elkaar. Verwijder het buitenste laagje van de stengels sereh, zodat je mooie dunne stengels hebt. Deze vormen de satéstokjes. Pak een handje van het vismengsel en kneed dat om de bolle witte kant van een serehstengel tot een worstje met een lengte van acht à tien centimeter. Gril de vissatés in een grillpan of bak ze op een stukje bakpapier in de oven. Je kunt ze ook op de barbecue grillen; leg de vissatés dan op aluminiumfolie, want ze kunnen een beetje uit elkaar vallen.