Recensie

Recensie

Stemmen die als vlammen oplaaien

In zijn In principio verklankt Josquin des Prez die beroemde eerste passage uit het Johannes-evangelie. ‘In den beginne was het woord.’ Deze eerste verzen zijn ‘een getuigenis van het licht’. En zo zou je ook het album kunnen noemen, waar dit gezang op te horen is. Koor Cappella Amsterdam en chef Daniel Reuss zetten de muziek van Des Prez in een Caravaggio-achtig perspectief van licht en duisternis: stemmen die als vlammen oplaaien, smeulen en doven.

Cappella opent met een eerbetoon van Des Prez aan de overleden Johannes Ockeghem en besluit met een klaagzang voor de gestorven Des Prez van zijn bewonderaar Nicolas Gombert: ‘Wrede en verdorven dood, jij ontzegt de tempels en de hoven zoete klanken.’ De meerstemmigheid van Cappella, de stijgende en dalende lijnen, lijkt alle hoogten en diepten van het verdriet te bestrijken.