Schaatsen

Sven Kramer sluit deelname Winterspelen 2022 nog niet uit

Sven Kramer sluit niet uit dat hij in 2022 nog een keer meedoet aan de Olympische Winterspelen. De veelvoudig schaatskampioen zei dinsdag op een bijeenkomst van zijn ploeg Lotto-Jumbo in Wolvega dat hij de situatie per jaar bekijkt. „Het is niet zo dat ik per definitie denk dat me dat niet meer gaat lukken”, aldus de 32-jarige Kramer, die al vier Spelen meemaakte. „Als ik niet meedoe om te winnen, gaat de lol er snel af. Dan wordt de keuze voor mij ook makkelijker. Zoals ik me nu voel, gaat het eigenlijk best wel oké. Waarom zou ik stoppen met iets waar ik zoveel plezier uit haal? Ik zit hier nu niet meer zoals vier jaar geleden met het gevoel van: het zal en het moet. Dat is ook wel fijn. Ik hoef het voor niemand meer te doen, er zit minder druk op.” Kramer won in 2010, 2014 en 2018 goud op de 5.000 meter. De 10 kilometer wist hij nooit te winnen. Na een diskwalificatie in Vancouver volgde zilver in Sotsji. Dit jaar kwam hij in Pyeongchang niet verder dan plek zes. Daarna vertelde Kramer veel last te hebben gehad van zijn rug. „Ik kwam totaal niet fit uit het seizoen. Het gaat langzaam beter nu, al is het met vallen en opstaan. Ik wil toe naar veel meer betere dagen”, zei Kramer. Zijn coach, Jac Orie, ziet hem „makkelijk” Beijing halen. „Hij is in goede gezondheid en heeft elke keer het vermogen om goed te herstellen.” Fit worden is komend seizoen het belangrijkste voor Kramer. Belangrijker dan sportieve prestaties. „Ik wil ’s ochtends opstaan en zonder problemen mijn sokken aan kunnen doen. Dat klinkt misschien heel gek, maar dat lukt vanwege mijn rug niet altijd.” (ANP)