‘Rijk moet meebetalen aan opruimen drugsafval’

Dat stellen gemeenten en landelijke organisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Door de toename van het aantal dumpingen groeit het ‘probleem ons boven het hoofd’.

In april van dit jaar werden ongeveer 150 vaten chemische afval aangetroffen in een bos in het Brabantse Best.
In april van dit jaar werden ongeveer 150 vaten chemische afval aangetroffen in een bos in het Brabantse Best. Foto ANP/ Ginopress

Gemeenten en een aantal landelijke organisaties willen dat het Rijk gaat meebetalen aan het opruimen van drugsafval. Door de toename van het aantal drugsdumpingen “groeit het landelijke probleem gemeenten en de samenleving boven het hoofd”, staat in een woensdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer.

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal dumpingen van drugsafval ook sterk toenemen. In 2014 vond het 159 keer plaats, vorig jaar waren er 206 dumpingen. Ook dit jaar lijkt het aantal verder te stijgen.

Lees ook: Negen dagen, tien vondsten van drugsafval

‘Structurele regeling nodig’

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), een van de ondertekenaars van de brief, kunnen de opruimkosten oplopen tot in de tienduizenden euro’s. In de brief pleiten ze om een oude subsidieregeling in ere te herstellen.

In 2014 betaalde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot 50 procent van de kosten voor het opruimen van drugsafval. Deze cofinanciering is eind vorig jaar stopgezet. Volgens een woordvoerder van de VNG is het hard nodig dat er weer “een structurele regeling” komt zodat grondeigenaren en gemeenten niet alleen opdraaien voor de kosten.

In een reactie stelt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) dat er was afgesproken dat de Rijksoverheid in de periode 2014 tot 2017 jaarlijks één miljoen euro beschikbaar stelt en dat er nu “gesprekken lopen over een structurele oplossing”. De woordvoerder stelt:

“Iedereen is het er over eens dat particulieren niet de dupe mogen worden van het dumpen van drugsafval”.

De vraag is nu wie opdraait voor de kosten in de komende jaren. Volgens de woordvoerder van het ministerie I&W is nog niet al het gereserveerde geld gebruikt door gemeenten en provincies.

Dumping in woonwijken

In de brief verwijzen de landelijke organisaties, onder wie Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), ook naar de recente ontwikkeling van het dumpen van drugsafval in woonwijken.

“Boeren, boswachters, ondernemers en inwoners worden steeds vaker geconfronteerd met giftig drugsafval dat op hun terrein is gedumpt door criminelen. Een triest dieptepunt is inmiddels bereikt met dumpingen en brandstichtingen in woonwijken”.

Begin deze maand werd midden in een woonwijk in Eindhoven een uitgebrande vrachtwagen aangetroffen die vol zat met vaten chemicaliën. Bij de brand kwam het giftige zoutzuurgas vrij. Een paar dagen later moesten meerdere straten in Nijmegen worden afgesloten nadat een vrachtwagen een bijtend zuur had gelekt.