Reiswebsite TravelBird vraagt uitstel van betaling aan

Het is de in financieel zwaar weer verkerende website niet gelukt op tijd nieuwe investeerders te vinden.

Reiswebsite TravelBird heeft uitstel van betaling aangevraagd. Er zou een overname op het laatste moment zijn afgeketst.
Reiswebsite TravelBird heeft uitstel van betaling aangevraagd. Er zou een overname op het laatste moment zijn afgeketst. Foto Getty Images

De Nederlandse reiswebsite TravelBird heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd. Het is de in financieel zwaar weer verkerende onderneming niet gelukt tijdig nieuwe investeerders te vinden, maakte het op zijn site bekend.

Volgens woordvoerder Jan Driessen is TravelBird in de financiële problemen gekomen doordat afgelopen zomer een stuk minder mensen dan verwacht een reis boekten bij de website. Hij somt op: “Het warme zomerweer [waardoor minder mensen naar het buitenland op vakantie gingen, red.], Indonesië [waar een vulkaanuitbarsting was, red.], de stakingen bij Ryanair. Het was wat dat betreft the perfect storm.”

Er werken 310 mensen bij het bedrijf. Wat er met hen gebeurt, is nog onbekend. De curator onderzoekt momenteel of er een doorstart kan komen. Pas dan zal duidelijk worden of, en zo ja hoeveel, mensen hun baan behouden. Volgens woordvoerder Driessen was TravelBird, dat in 2010 werd opgericht, tot dinsdagavond elf uur nog in gesprek met potentiële investeerders en overnamekandidaten. “We dachten dat we eruit zouden komen.” De overname- en investeringskandidaten konden volgens hem niet het benodigde geld beloven dat TravelBird nodig heeft.

Hotels niet betaald

De afgelopen dagen verschenen berichten in de media dat vakantievierende klanten van TravelBird hun hotel niet in mochten, omdat de reisorganisatie de verblijven niet had betaald. Sommige vakantiegangers moesten hun accommodaties zelf afrekenen.

Het lijkt erop dat de gedupeerde reizigers hun geld terugkrijgen. TravelBird is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Dat is een Nederlandse organisatie die garant staat voor reeds geboekte reizen als een reisorganisatie in financiële problemen komt. Iedereen die een reis via TravelBird heeft geboekt, wordt door de SGR benaderd, zegt de website in zijn persbericht.

In 2015 werkten nog 670 mensen bij TravelBird. Volgens woordvoerder Driessen draaide het bedrijf een omzet van “boven de 150 miljoen euro”.