Pharrell en Kanye willen niets meer met politiek te maken hebben

Pharrell wil zijn muziek niet meer horen op bijeenkomsten van Trump. Kanye was juist fan van de president, maar trekt zich nu terug uit de politiek.

Kanye West bezocht Donald Trump deze maand nog in het Witte Huis.
Kanye West bezocht Donald Trump deze maand nog in het Witte Huis. Foto Sebastian Smith/AFP

Donald Trump heeft nooit toestemming gekregen het nummer Happy van Pharrell Williams (41) op campagnebijeenkomsten te draaien, en hij hoeft er ook niet op te rekenen dat hij die toestemming krijgt. De R&B-ster heeft de president met een brief van zijn advocaat gesommeerd voortaan ver van zijn muziek te blijven. Williams is niet de enige ster die zich vlak voor de midterms distantieert van Trump of de Republikeinse partij. Voormalig aanhanger Kanye West is er ook klaar mee.

Aan het einde van een evenement in de staat Indiana was Happy zaterdag te horen. Los van dat het niet mocht, was het moment op zijn zachtst gezegd zeer ongepast. “Op de dag van de massamoord op elf mensen”, schrijft advocaat Howard King. Enkele uren daarvoor had een 46-jarige man elf bezoekers van een synagoge in Pittsburgh doodgeschoten.

“Er was helemaal niets Happy aan deze tragedie.” Williams weet zich met de brief in goed gezelschap. Eerder lieten Adele, Neil Young, The Rolling Stones, Queen en REM en zelfs het Nederlandse 2 Unlimited met klem weten dat zij niet met Trump of de Republikeinen geassocieerd willen worden.

Vlak voor een nieuw album prees superster Kanye West president Trump en noemde hij slavernij een “keuze”. Commerciële strategie, performance of is-ie de weg kwijt?

Kanye West (41) nam woensdag ook afstand van de politiek, maar de rapper en kledingontwerper had die in de voorbije maanden juist enthousiast opgezocht. In april van dit jaar was hij “uit de kast” gekomen als aanhanger van president Trump, die hij een broeder en een held noemde. Dat leidde twee weken geleden tot een bizarre ontmoeting tussen de twee in het Witte Huis. De rapper hield ten overstaan van een aantal draaiende camera’s een minutenlange onnavolgbare toespraak over slavernij, de farmaceutische industrie, bipolaire stoornissen en vliegtuigen.

Blexit

Nu wordt het hem echter toch te heet onder de voeten. De conservatieve (en zwarte) commentator Candace Owens lanceerde deze week een campagne die zwarte Amerikanen oproept de Democratische Partij de rug toe te keren: Blexit. Op internet werd de indruk gewekt dat West de ontwerper was geweest van de shirts en truien die Owens verkoopt. Voor Kanye West was dat de druppel.

“Mijn ogen staan nu wagenwijd open”, twitterde hij. “Ik ben gebruikt voor het verspreiden van boodschappen waar ik niet in geloof. Ik distantieer me van de politiek en ga me volledig focussen op creativiteit.” Wat dat voor zijn verstandhouding met broeder en held Trump betekent is nog onduidelijk.

Twitter avatar kanyewest ye My eyes are now wide open and now realize I’ve been used to spread messages I don’t believe in. I am distancing myself from politics and completely focusing on being creative !!!