Podcast

Onbehaarde Apen: Wat kinderen doen als niemand kijkt

Ben je een ‘kutkind’ of een ‘keizerkind’? Wie dit raadsel snapt, hoort zichzelf “ik ben een kutkind” zeggen, en gaat tóch niet af. In kindercultuur spelen kinderen met macht, angst en walging, en verwerken zo de wereld. Zónder invloed van volwassenen. Hoe? Dat is voer voor antrolopologen, in Onbehaarde Apen.

Wat je zegt ben je zelf
met je kop door de helft
Met je kop door de muur
ben je morgen weer zuur

Grote kans dat je dit rijmpje in een of andere versie als kind geleerd hebt. Niet van je juf, of je ouders, maar van andere kinderen. Het is onderdeel van kindercultuur, waar volwassenen niet op letten, maar die antropologen al decennia inventariseren. Hoe ontstaat het? Heeft het een functie? En loopt het wel eens uit de hand?

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Hoe een kleine cel de planeet verandert

Productie Mirjam van Zuidam.