NOS trekt omstreden artikel George Soros alsnog in

Journalistiek NOS Nieuws heeft een omstreden portret van de Amerikaanse zakenman Soros van de website gehaald, na kritiek op het antisemitische karakter.

De Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros.
De Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros. Jason Alden/Bloomberg

NOS Nieuws heeft een omstreden artikel over George Soros teruggetrokken. Het op 21 oktober online geplaatste portret van de Amerikaanse zakenman riep kritiek op omdat er, zonder aanhalingstekens, antisemitisch getinte kritiek op Soros uit extreem-rechtse hoek in was opgenomen, zoals de zin: „De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren [...]. Dat moet stoppen, zeggen tegenstanders”

Lees ook: NOS-hoofdredacteur over bericht Soros: ‘Zo had het niet gemoeten’

Het artikel werd hierna snel aangepast, maar bevatte nog steeds typeringen uit de antisemitische traditie, zoals de typering „staatsman zonder staat” die zich met zijn miljarden op slinkse wijze met de wereldpolitiek zou bemoeien. Volgens een eerder toegevoegde voetnoot probeerde het artikel de kritiek op Soros samen te vatten: „Maar door de gekozen formulering leek het alsof de redactie deze formuleringen zelf passend vond. Dat was uiteraard niet het geval.” Dat het hier gaat om false balance – te veel gewicht toekennen aan ongefundeerde meningen, in een poging ‘neutraal’ te zijn – ontkende Gelauff.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff schrijft nu in een verklaring op de site: „Doordat we pijnlijke en kwetsende bewoordingen hadden overgenomen, er onvoldoende aan journalistieke bronvermelding is gedaan en het artikel feitelijke onjuistheden bevatte, voldeed het niet aan onze normen. Terugkijkend concluderen we ook dat we sneller en uitgesprokener afstand hadden moeten nemen van het artikel en dat eerder inzichtelijk hadden moeten maken.”

Gelauff stelt hiermee lang te hebben gewacht omdat NOS Nieuws als beleid heeft om geen online-artikelen terug te trekken. Dit zou de transparantie van de nieuwssite aantasten.

Lees ook: Soros is de ideale vijand: Joods, rijk, pro-migratie

De 88-jarige Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros heeft een fonds dat ngo’s steunt die zich inzetten voor bijvoorbeeld democratisering, persvrijheid, gezondheidszorg en hulp aan vluchtelingen. Daardoor is hij een mikpunt van rechts-nationalistische, populistische en extreem-rechtse bewegingen en partijen. Deze tegenstanders laten Soros figureren in allerhande complottheorieën. Voor hen belichaamt Soros de ‘ideale’ vijand: links, Joods, rijk, democratisch.