Netflix voor horror – twee Nederlandse videodiensten gaan de strijd aan

Video online Liefhebber van horror, maar uitgekeken op Netflix? Binnenkort zijn er twee Nederlandse streamingdiensten voor griezelfilms en -series. Het aanbod aan deze diensten raakt versnipperd.

In de slasher Hatchet (Adam Green, 2006) doodt de wrokkige moerasgeest Victor (Kane Hodder) verdwaalde toeristen. Volgende maand te zien op videodienst Fear Unlimited.
In de slasher Hatchet (Adam Green, 2006) doodt de wrokkige moerasgeest Victor (Kane Hodder) verdwaalde toeristen. Volgende maand te zien op videodienst Fear Unlimited.

Binnen een maand is Nederland twee streamingdiensten rijker die zich volledig specialiseren in horrorfilms. De streamingdienst Horrify is sinds dinsdag online, vlak voor Halloween. Op 30 november zal Fear Unlimited worden gelanceerd. Dezelfde niche, op bijna hetzelfde moment, de beide websites lijken zelfs nogal op elkaar, dat moet haast wel uitlopen op een bloedbad.

Beide diensten hebben een identiek verhaal over waarom een niche-streamingdienst voor horrorfilms nodig is. Ze kunnen elkaar bijna aanvullen: „We zien een trend dat er steeds minder horrorfilms legaal te zien zijn”, zegt Jan Doense van Fear Unlimited aan de telefoon. „De kleinere horrorfilm vond vroeger als dvd zijn weg wel naar de consument. Nu die markt is ingestort moet een streamingdienst dat opvangen”, zegt Patrick Olde Scholtenhuis van Horrify in een telefonisch interview.

Maar er lijkt voor de horrorliefhebber toch nu al genoeg te streamen. Pathé Thuis heeft op dit moment 136 horrorfilms in de catalogus, Netflix heeft er tientallen. Het antwoord van beide bedrijven lijkt ook weer op elkaar: „Netflix heeft wel horror, maar het aanbod is vrij veilig. We willen alle soorten horror aanbieden, van atmosferische horror tot splatters”, zegt Doense.

En Olde Scholtenhuis: „Wij kopen zowel de A-films en -series als content van de vele kleinere partijen.” Alleen de voorliefde voor het genre verschilt bij de twee mannen. Waar Doense als mede-oprichter van horrorblad Schokkend Nieuws en horrorfilmfestival Imagine ook wel bekend staat als Mr. Horror, zegt Olde Scholtenhuis, voormalig financieel directeur van RTL, zelf niet zoveel met horror te hebben.

Volgens zowel Fear Unlimited als Horrify is het toeval dat de twee diensten een maand na elkaar worden gelanceerd. Doense zegt al enkele jaren te werken aan de dienst en dat de twee partijen begin dit jaar een gesprek hadden over eventuele samenwerking. Toen was al bekend dat ook Horrify er aan kwam. Fear Unlimited koos er volgens Doense uiteindelijk voor om niet samen te werken. Waarom precies wil hij niet zeggen, „het waren zakelijke afwegingen”. Hij baalt er wel van: „We zijn al een paar jaar bezig. En dan komt er een andere partij die het toch sneller doet.”

Ook eigen horrorfilms

Horrify belooft bij de lancering deze week meer dan honderd films en series aan te bieden. Fear Unlimited zegt bij de lancering eind november met vijftig titels te starten en tegen het einde van het jaar een aanbod van driehonderd films te hebben. Het aanbod van de diensten kan overlappen, want ze hebben geen exclusieve deals. Beide zeggen dat het aanbod regelmatig wordt uitgebreid en ververst, net als bij grote spelers als Netflix en Videoland.

Bij Fear Unlimited denken ze zelfs aan zelfgeproduceerde horrorfilms. „We willen een platform zijn waar zowel makers als fans komen. Misschien kunnen daar wel ‘originals’ uit ontstaan”, zegt Doense.

Horrify zegt inmiddels 10.000 geregistreerde gebruikers te hebben, ze mikken op minimaal 20.000 à 30.000 abonnees. Bij Fear Unlimited willen ze door de nieuwe concurrentie geen streefgetal noemen. Ter vergelijking: Netflix heeft in Nederland 2,3 miljoen abonnees. Het Nederlandse Videoland heeft er naar schatting 400.000.

Versnipperd

De consument is dankzij die grote diensten inmiddels gewend aan diensten die functioneel en snel werken. Kunnen nieuwe, kleine spelers diezelfde service wel leveren? Volgens Olde Scholtenhuis van Horrify is dat geen probleem. „We werken hiervoor samen met een Duitse partij die ook de techniek levert aan bijvoorbeeld RTL Duitsland en BBC.

De opkomst van niches in de streamingdiensten is al langer gaande. Het bedrijf DutchChannels, dat achter Horrify zit, is ook begonnen met Voorstelling Gemist, een streamingdienst waar je theatervoorstellingen kan terugkijken. Arthouse-liefhebbers kunnen films streamen via Cinemember en Cinetree. In het buitenland is er HayU voor fans van reality-tv, MUBI voor de arthouse-kenners en Britbox biedt veel Britse series aan. De streamingmarkt raakt zo voor de consument steeds meer versnipperd, maar mensen met specifieke wensen kunnen een dienst kiezen die precies bij ze past.