Na twintig jaar is Carolijn Brouwer opnieuw de beste zeilster ter wereld

Foto ANP

Carolijn Brouwer (45) is in het Amerikaanse Sarasota uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld. Ze moet die prijs delen met Marie Riou uit Frankrijk, met wie ze dit jaar onder Chinese vlag de vermaarde Volvo Ocean Race won.

Brouwer en Riou waren de eerste vrouwen ooit die de zeilwedstrijd om de wereld wonnen. Waar Brouwer de ervaren kracht was aan boord en de race al twee keer eerder voer, is Riou (37) voor een zeezeiler relatief onervaren. „De twee werden een eenheid en maakten dappere beslissingen als dat nodig was”, schreef de jury van de World Sailors Award.

Brouwer werd voor de tweede keer uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld. In 1998 gebeurde dat ook, toen ze wereldkampioen werd in de Europe-klasse, destijds een olympische boot. „Dat ik de prijs twintig jaar later weer kan winnen in een heel andere discipline laat zien wat voor diverse sport zeilen is”, zei ze in Sarasota.

Brouwer en Riou behaalden dubbel succes, want hun boot Dongfeng kreeg ook de prijs voor het beste zeilteam. Bij de mannen was windsurfer Dorian van Rijsselberghe genomineerd voor de titel zeiler van het jaar, maar hij greep naast de titel. Die prijs ging naar de Cyprioot Pavlos Kontides, wereldkampioen Laser. (NRC)