Na het Catshuis drinkt topcommissaris Jan Hommen nu koffie met Jesse Klaver

Als onderdeel van een charmeoffensief ging de oud-ING-topman samen met twee andere commissarissen op de koffie bij de GroenLinks-leider.

Oud-ING-topman Jan Hommen tijdens zijn bezoek drie weken geleden aan premier Mark Rutte.Foto Bart Maat/ANP
Oud-ING-topman Jan Hommen tijdens zijn bezoek drie weken geleden aan premier Mark Rutte.Foto Bart Maat/ANP

Drie weken na hun bezoek aan premier Rutte op het Catshuis is de delegatie Nederlandse topcommissarissen aan de volgende etappe van hun charmeoffensief begonnen: de linkse oppositie in de Tweede Kamer.

Woensdagochtend is, op zijn eigen initiatief, oud-ING-topman Jan Hommen met twee andere president-commissarissen op de koffie gegaan bij GroenLinks-leider Jesse Klaver en de financieel woordvoerder van de PvdA, Henk Nijboer.

Doel van het bezoek was volgens Hommen om „dezelfde kwesties te bespreken als bij de premier”. Dat ging formeel over het vestigingsklimaat en de toekomst van de Europese samenwerking. Daarnaast is ook de felle kritiek ter sprake gekomen die vanuit deze fracties op de top van het bedrijfsleven is geuit in kwesties als de beoogde loonsverhoging van ING-topman Ralph Hamers en de lobby voor de afschaffing van de dividendbelasting. Jesse Klaver zegt dat hij zijn onvrede opnieuw heeft herhaald, en nu ook goed de tijd kreeg uit te leggen waarom hij zich zo fel opstelt. „Het grote bedrijfsleven moet echt ophouden om op ramkoers tegen de samenleving te varen.”

Zowel Hommen als Klaver heeft het gesprek als plezierig, openhartig en „prettig van toon ervaren”. Hommen zegt dat zijn bezoekje aan de Kamer beslist een vervolg moet krijgen. Hij heeft ook met andere fracties contact gezocht.

PvdA-leider Lodewijk Asscher was om privéredenen verhinderd. Hommen: „We mochten wel op zijn werkkamer zitten.”