Ministerie staat open voor genetische modificatie in landbouw

Schouten laat de nieuwe techniek CRISPR-Cas onderzoeken, maar die is niet onomstreden.

Minister Carola Schouten tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Minister Carola Schouten tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) staat open voor toepassing genetische modificatie in de Nederlandse landbouw. Dat bevestigt haar woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De minister is in het bijzonder geïnteresseerd in de toepassing van de nieuwe technologie CRISPR-Cas voor wat ze in de Volkskrant een lichte vorm van “genetische modificatie in de landbouw” noemt. Het ministerie heeft zijn medewerking toegezegd aan een onderzoek door boeren, bedrijven en de Universiteit Wageningen. Op basis van de wetenschappelijke bevindingen, kijkt het ministerie waar de mogelijkheden liggen wat betreft wet- en regelgeving. Overigens liet het kabinet al in het regeeerakkoord opnemen dat het zich in wilde zetten voor de techniek.

CRISPR-Cas maakt het mogelijk, in de woorden van de universiteit, “om erfelijk materiaal van virussen, bacteriën, cellen, planten en dieren op relatief eenvoudige wijze, zeer nauwkeurig en efficiënt te veranderen.”

Britse ethici zetten de deur open voor CRISPR-cas, maar genetisch knutselen kan ziekmakende mutaties veroorzaken.

‘Sneller en efficiënter’

De techniek brengt genetische veranderingen aan DNA aan, of voegt geheel nieuwe genetische informatie aan dat DNA toe. CRISPR-Cas is vooral sneller en preciezer dan de technieken die nu gangbaar zijn, zeggen de Wageningse onderzoekers. Er wordt aan een Kamerbrief over de vorderingen in het onderzoek naar CRISPR-cas. Die volgt in de komende weken. Dan zal blijken hoe concreet de minister haar wens kan maken.

Op het moment ligt een uitspraak van het Europees Hof van Justitie namelijk nog in de weg. Die schaarde een aantal nieuwe bewerkingstechnieken, waaronder CRISPR-Cas, deze zomer onder genetische modificatie. Daarvoor geldt op het moment strenge regelgeving in Europa. Woordvoerder Rudi Buis: “Je kunt je afvragen of crispr-Cas überhaupt genetische modificatie is. Maar we willen er wel graag experimenteren.” Hij belooft dat de minister het onderwerp in Europa ter sprake zal gaan brengen, in de hoop dat er voor CRISPR-Cas een uitzondering gemaakt kan worden. “Die uitspraak van het Hof kunnen we niet negeren, maar we willen wel kijken welke ruimte daaromheen is.”

Beluister ook de aflevering van onze podcast Onbehaarde Apen over CRISPR-cas: