Minister Hoekstra wil groene staatsobligaties uitgeven in 2019

Volgens Hoekstra willen steeds meer investeerders hun geld steken in duurzame projecten. Het Rijk moet in deze ontwikkeling ‘het goede voorbeeld geven’.

De zonnepanelen op de Amsterdamse Rai.
De zonnepanelen op de Amsterdamse Rai. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse staat gaat in 2019 groene staatsobligaties uitgeven. Dat belooft minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister moet het Rijk “het goede voorbeeld geven” en meer duurzame opties bieden aan investeerders.

Sinds 2008 is het aantal groene obligaties exponentieel gegroeid. Vorig jaar is wereldwijd voor ruim 170 miljard dollar (ruim 153 miljard euro) aan zogenoemde green bonds uitgegeven. Met de staatsobligaties hoopt de minister de investeerders een veilige investeringsmogelijkheid te bieden. Voor duurzame staatsobligaties moeten zij nu uitwijken naar andere landen, zoals Frankrijk of België.

Lees ook: DNB: klimaatverandering is beleggingsrisico

3,5 tot 5 miljard

De minister zegt dat jaarlijks 3,5 tot 5 miljard euro van de bestaande overheidsuitgaven als “groen” kan worden aangemerkt. Het gaat om investeringen in zaken als de spoorwegen, energiebesparing en de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

In de Eurozone geven momenteel alleen Frankrijk, België en Ierland groene staatsobligaties uit. Deze zijn “zeer succesvol” geweest, schrijft Hoekstra in zijn Kamerbrief. Nederland zou het eerste land met een AAA-kredietwaardering worden die groene staatsobligaties uitgeeft. Dit is de hoogst haalbare kredietwaardigheid.